16:59 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θέτει προϋποθέσεις στην κατάσχεση σκαφών με μετανάστες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θέτει προϋποθέσεις στην κατάσχεση σκαφών με μετανάστες

Οι λιμενικές αρχές ενός κράτους μέλους μπορούν να ερευνούν και να κατάσχουν σκάφη που διασώζουν μετανάστες, μόνο όμως αν μπορούν να αποδείξουν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία, την ασφάλεια ή το περιβάλλον.

Αυτή είναι η εκτίμηση και η ανάλογη νομική καθοδήγηση που δίνει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο στην δικαστική διαμάχη μεταξύ της Sea Watch και των σικελικών αρχών με αφορμή την κατάσχεση δύο σκαφών της γερμανικής ΜΚΟ που είχαν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο και τους είχαν μεταφέρει στη Σικελία το 2020.

Η Sea Watch, που περιπολεί στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο, υποστήριξε πως οι λιμενικές αρχές υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους με την κατάσχεση των σκαφών.

Από την πλευρά τους οι αρχές των σικελικών λιμανιών του Παλέρμο και του Εμπέντοκλε υποστήριξαν πως ερεύνησαν και κατέσχεσαν τα σκάφη επειδή μετέφεραν μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο αριθμό ανθρώπων και δεν είχαν εγγραφεί στο μητρώο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Το δικαστήριο, απαντώντας στο αίτημα των Ιταλών δικαστών, ανέφερε πως οι λιμενικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ερευνούν και να κατάσχουν πλοία υπό ορισμένες όμως περιστάσεις και ότι το γεγονός πως ένα σκάφος μεταφέρει ανθρώπους που διέσωσε στη θάλασσα, ακόμη κι αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από εκείνον που επιτρέπεται, δεν προσφέρει από μόνο του επαρκή βάση για κατάσχεση.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί πως οι τακτικά διενεργούμενες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που χρησιμοποιούν πλοία που έχουν πιστοποιηθεί για μεταφορές φορτίων – όπως στην περίπτωση των σκαφών της Sea Watch – θα μπορούσαν να αποτελούν επαρκή βάση για ελέγχους των λιμενικών αρχών.

Η Sea Watch καλωσόρισε την απόφαση, λέγοντας ότι παρέχει νομική ασφάλεια για τις ΜΚΟ και ότι είναι καλό να συνεχιστούν οι λιμενικοί κρατικοί έλεγχοι σε πλοία ΜΚΟ. «Έχουν», είπε, «την πρόθεση να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πλοίου, που είναι σημαντική για εμάς. Οι αυθαίρετοι έλεγχοι, από την άλλη, πρέπει επιτέλους να λάβουν τέλος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου εξέτασε την υπόθεση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου ωστόσο, επαφίεται στο σικελικό δικαστήριο να κρίνει αν συνέτρεξαν οι ειδικές περιστάσεις ώστε να δικαιολογούνται οι ενέργειες των λιμενικών αρχών

Υπολογίζεται ότι φέτος 61.000 άνθρωποι ολοκλήρωσαν το ταξίδι και 938 εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκειά του, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, (UNHCR).

Διαβάστε επίσης

Απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Memorial: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητάει «αναστολή» της απόφασης από τη Ρωσία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας