16:51 Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

«Το graffiti θα ζει ότι και αν κάνουν» Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηνών θέλουν αστυνομία κατά των γκραφιτάδων

«Το graffiti θα ζει ότι και αν κάνουν» Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηνών θέλουν αστυνομία κατά των γκραφιτάδων

O κορυφαίος Έλληνας γκραφιτάς μιλάει για την antigraffiti police που θέλουν στην Αθήνα

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηνών θέλουν αστυνομία κατά των γκραφιτάδων

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης

Αίσθηση προκάλεσε ότι για πρώτη φορά τέθηκε θέμα για αστυνομία γκράφιτι στην Αθήνα. Συγκεκριμένα το θέμα τέθηκε στο πρώτο debate των υποψήφιων δημάρχων Αθηνών, Παύλου Γερουλάνου, Νάσου Ηλιόπουλου, Κώστα Μπακογιάννη και Νίκου Σοφιανού στον Ιανό. Το debate ήταν χωρισμένο σε ενότητες και οι υποψήφιοι είχαν συγκεκριμένο χρόνο να απαντήσουν και να δευτερολογήσουν πάνω στις ερωτήσεις που τους έθετε η συντονίστρια της βραδιάς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο της ομάδας γκραφιτάδων 1UP από το Βερολίνο για να δώσει έναυσμα για συζήτηση για την καθαριότητα στον Δήμο, αποδεικνύοντας το πώς αντιμετωπίζεται η τέχνη του γκράφιτι. Τότε οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθήνας έκαναν λόγω για πρόστιμα, βερνίκια και αστυνομία καλλιτεχνών.

Ο κύριος Μπακογιάννης είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί έρχονται αυτά τα παιδιά από το Βερολίνο στην Αθήνα; Γιατί αυτό που κάνουν στην Αθήνα δεν τους επιτρέπεται να το κάνουν στο Βερολίνο. Τόσο απλά. Γιατί έχουμε γίνει η πόλη του ό,τι να ναι. Όταν μιλάμε για γκράφιτι, να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του γκράφιτι και του street art. Εμείς δεν θέλουμε μία πόλη αποστειρωμένη, αλλά δεν θέλουμε και μία πόλη που δεν υπάρχουν κανόνες. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, που έχουν κάποιες περιοχές που μπορεί κανείς ελεύθερα να εκδηλώνει την καλλιτεχνική του διάθεση, αλλά έχουμε και ξεκάθαρες περιοχές όπου αυτό απαγορεύεται. Αυτό συνεπάγεται πρόστιμα. Στο Παρίσι λειτουργεί ακόμα και antigraffiti police, συνεπάγεται όμως και χρήση νέων τεχνολογιών. Υπάρχει ένα πάρα πολύ ωραίο βερνίκι, το antigraffiti, το οποίο κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Επιστρέφω στο παράδειγμα του Παρισιού, που έχουν βάψει όλους τους τοίχους του Σηκουάνα με αυτό το βερνίκι έχουν αφήσει όμως έναν μικρό παραπόταμο για να μπορούν οι άνθρωποι να εκδηλώνονται και να γράφουν αυτά που θέλουν, και να ζωγραφίζουν γιατί κι αυτό είναι μέσα στη ζωή και το θέλουμε».

Με την σειρά του ο κύριος Γερουλάνος δήλωσε: «Χαίρομαι που το δείξατε, γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι ο Δήμος και εμείς οι Αθηναίοι ονομάζουμε καθαριότητα δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όταν ο Δήμος μιλάει για καθαριότητα, μιλάει για αποκομιδή σκουπιδιών. Όταν εμείς μιλάμε για καθαριότητα μιλάμε για όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε ότι η πόλη είναι σε εγκατάλειψη»

Ο κορυφαίος Έλληνας γκραφιτάς μιλάει για την antigraffiti police

Ο Push-R ένας παλαιοσχολίτης του hip hop ανακαλύπτει έναν πιτσιρικά με το ψευδώνυμο Junkie που τα έχει παρατήσει πριν την ώρα του και τον πείθει να αρχίσει να βάφει ξανά. Ο μικρός αλλάζει το όνομά του και το κάνει Jasone. Το 1991 μια παρέα ατόμων εμφανίζεται για να ταράξει τα νερά μια για πάντα. Οι SGB (Skra Getto Boys) που ήταν παλιότερα γνωστοί στην πόλη σαν ‘CRAZY BOYS’ στα χρόνια των υπογραφών και των συμμοριών, παίρνουν τώρα το παιχνίδι στα χέρια τους. Είναι η αρχή της σύγχρονης ιστορίας του graffiti

που πλέον θα αρνηθεί μόδες και συνήθειες. Έχει αρχίσει το παράνομο ‘ολοκληρωμένο’ graffiti σε όλη του τη διάσταση. Η παρέα αυτή παρασέρνει στη διαδρομή της πολλούς νέους αλλά και παρέες με μόνο σκοπό τους το graffiti.

Η εφημερίδα ΜΠΑΜ μίλησε με τον κορυφαίο Έλληνα γκραφιτά Jasone, ο οποίος μας παραθέτει τις δικές του απόψεις για την antigraffiti police στην Ελλάδα.

«Έχω φάκελο στην ασφάλεια και έχω κάνει και δικαστήριο»

«Ότι και να κάνουν δεν θα καταφέρουν και πολλά. Το graffiti θα ζει!», μας λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει, «το γκράφιτι είναι Τέχνη και βανδαλισμός ταυτόχρονα». Στην ερώτησή μας γιατί κάποιος νέος αρχίζει να βάφει τοίχους μας απαντά: «γιατί περνάει όμορφα δημιουργώντας και το θεωρώ και μαγκιά. Δεν μπορούν όλοι να κάνουν καλό graffiti. Έχουν πολλαπλασιαστεί αυτοί που κάνουν graffiti σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η ποιότητα έχει χαθεί, ζούμε μια ”fast food” κατάσταση.» Σε ερώτησή μας αν έχει ζήσει δύσκολες καταστάσεις στον δρόμο μας απαντάει: «Έχω ζήσει ότι μπορείς να φανταστείς και ποτέ δεν μετάνιωσα οτι και αν έχει να κάνει με το graffiti . Έχω φάκελο στην ασφάλεια και έχω κάνει και δικαστήριο όπως και κρατητήριο και Θεσσαλονίκη και Αθήνα.» και συμπληρώνει: “Έχω βάψει σε όλη την Ελλάδα, κάποτε μετρούσα πόσα γκράφιτι έχω κάνει, τώρα έχω χάσει τον λογαριασμό. Το πιο περίεργο μέρος που έκανα γκράφιτι ήταν επάνω σε χιόνι». Ο Jasone, κατά κόσμον Δημήτρης, έχει μεγαλώσει και έχει κάνει οικογένεια και παιδιά. Σε ερώτησή μας πώς αντιμετωπίζει η οικογένειά του το γεγονός ότι είναι γκραφιτάς μας απαντάει χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές βάφω μαζί με την κόρη μου!»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας