7:55 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Το σταδιακό «σπάσιμο» της καραντίνας

Το σταδιακό «σπάσιμο» της καραντίνας

Το επικρατέστερο σενάριο για σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας από τον  Μάιο μελετά το Μαξίμου.

Η σταδιακή άρση των μέτρων από τον Μάιο, όπως έχει αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ», απασχολεί πλέον σοβαρά την κυβέρνηση, καθώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με την πορεία εξέλιξης του κορωνοϊού δείχνουν θετικά. Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης μέρας μαζί με την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς η ύφεση που επικρατεί ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της χώρας, η οποία ακόμη δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μνημονίων.

Το ότι ο Μάιος θα είναι καθοριστικός μήνας για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την καραντίνα του κορωνοϊού επιβεβαιώνει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το τέλος Απριλίου, και για την ακρίβεια την 27η Απριλίου, προσδιόρισε ο κ. Κικίλιας, ως την ημέρα που θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Ως εκείνη την ημέρα έχουμε πάρει μέτρα. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήδη επεξεργαζόμαστε, και οφείλουμε να το κάνουμε, έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Οι σύγχρονες μέθοδοι και το testing, τα rapid test, τα μοριακά τεστ και τα αντισώματα που έχει αποκτήσει ποσοστό του πληθυσμού, άρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη ανοσία, θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στα επόμενα βήματα», επισήμανε και τόνισε πως «είναι προφανές ότι πρέπει να χτιστεί ένα “τείχος” και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, γιατί με πολλούς τρόπους μπορεί ο ιός να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους».

Η σταδιακή άρση της καραντίνας

Η κυβέρνηση βλέποντας τα διεθνή μοντέλα αποκλιμάκωσης μελετά τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει. Το σίγουρο είναι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκ0ης στη Βουλή, κατά την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και όταν το επιτρέψει η εξέλιξη της νόσου.

Η κυβέρνηση έχει «επενδύσει» στο «Μένουμε Σπίτι» και γι’ αυτό τον λόγο αυστηροποιεί τα μέτρα μετακίνησης του πληθυσμού μέχρι το τέλος του μήνα καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι αν… χαλαρώσει η κατάσταση το Πάσχα υπάρχει κίνδυνος ο ένας μήνας του «λουκέτου» και της όλης προσπάθειας των πολλών να πάει χαμένη από τους λίγους… άμυαλους και να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην πρότερη κατάσταση. Και το σημαντικότερο, η κατάσταση που θα δημιουργηθεί ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι σήμερα, καθώς ο κορωνοϊός θα «ταξιδέψει» στην περιφέρεια, η οποία μέχρι σήμερα δείχνει αλώβητη αλλά μπορεί να γίνει η πιο ευάλωτη, επειδή οι εκεί κοινωνίες είναι κλειστές.

Παρά ταύτα το σίγουρο στην όλη επιχείρηση αποκλιμάκωσης των μέτρων είναι πως τον πρώτο λόγο θα έχουν η επιτροπή λοιμωξιολόγων με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα. Αυτοί είναι που θα επηρεάσουν τον πρωθυπουργό πριν αυτός ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις. Ωστόσο, όλα δείχνουν Μάιο. Τα σχολεία πήραν παράταση να μείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου – άλλωστε δεν είναι αυτά που θα λειτουργήσουν πρώτα – ενώ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει ότι οι πανελλαδικές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων αναφέρουν πως τα μέτρα αποκλιμάκωσης είναι πιθανό να ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου. Ειδικότερα, ένα από τα σενάρια που φαίνεται επικρατέστερο, με τη βασική προϋπόθεση, όμως, η καμπύλη της επιδημίας του κορωνοϊού να έχει αισθητά πτωτική τάση, προβλέπει:

 • Τέλη Απριλίου σταδιακή άρση περιορισμών στην κυκλοφορία
 • Την ίδια εβδομάδα προετοιμασία έναρξης καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, εμπορικών καταστημάτων
 • Μετά τις 5 Μαΐου πλήρης απελευθέρωση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων
 • 11 Μαίου επαναφορά δακτυλίου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
 • Μέχρι 15 Ιουνίου, ελεγχόμενη πρόσβαση σε καταστήματα ανάλογα με τ.μ. για την αποφυγή συνωστισμού
 • Εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν ίσως από Ιούνιο έως αρχές Ιουλίου με συμπυκνωμένα ωράρια και Σάββατο.
 • Πρωταθλήματα και διοργανώσεις αθλητικές, αναμένεται να ξεκινήσουν με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών
 • Εκδηλώσεις πάνω από 50 άτομα μετά από 15/6
 • Συναυλίες και εκδηλώσεις προγραμματισμένες για καλοκαίρι ακυρώνονται
 • Έλεγχος όλων των επιβατών αεροπλάνων και πλοίων με θερμομέτρηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου
 • Πιλοτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου»

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι 500 κινητές μονάδες που έχουν ξεκινήσει να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό θα αποτελέσουν, ίσως, το πιο σημαντικό εργαλείο για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σχετικά με την πραγματική επέκταση του ιού. Και αυτό γιατί τα νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τους πολίτες που ζητούν εξέταση και επιπλέον υπάρχουν αρκετοί πολίτες που θα προτιμήσουν να εξεταστούν σε μια κινητή μονάδα παρά σε νοσοκομείο

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας