20:59 Τρίτη 28 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το ΣτΕ κρίνει ποιος θα είναι δήμαρχος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και ενώ έχουν προκηρυχθεί επαναληπτικές εκλογές την 7η Απριλίου

Το ΣτΕ κρίνει ποιος θα είναι δήμαρχος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και ενώ έχουν προκηρυχθεί επαναληπτικές εκλογές την 7η Απριλίου

Στο Γ΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Διομήδη Κυριλόπουλο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη συζητήθηκε σήμερα η αμφισβήτηση της προηγθείσας των περασμένων δημοτικών εκλογών διαδικασίας εκλογής δημάρχου στο Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας, ενώ έχει προσδιοριστεί η 7η Απριλίου 2024 ημέρα διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών, στον εν λόγω Δήμο.

Αναλυτικότερα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκρινε ότι κακώς ο συνδυασμός της Δώρας Κουρκουτά «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ», δεν είχε ανακηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από το Πρωτοδικείο υποψήφιος με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Ειδικότερα, το Πολιτικό Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού τής κυρίας Κουρκουτά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών (40% ποσόστωση), κάτι που όμως δεν δέχθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας και ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείου Βέροιας έκανε δεκτή την προσφυγή της κυρίας Κουρκουτά κρίνοντας ότι με τις αλλαγές που επήλθαν στο ψηφοδέλτιό της μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες από την εκλογική νομοθεσία, είχε δικαίωμα συμμετοχής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές .

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας ο Παναγιώτης Γκυρίνης (Ώρα Ευθύνης) έλαβε ποσοστό 79,73% και ο αντίπαλος του Ηλίας Ιακουβίδης (“Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας”), έλαβε 20,27%.

Ο κ. Γκυρίνης και ακόμα 270 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής περιφέρειας, άσκησαν αναίρεση στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας.

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν εάν κριτήριο νομιμότητας της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι ο χρόνος λήξεως της προθεσμίας υποβολής των συνδυασμών στην εκλογική ηλεκτρονική πλατφόρμα ή ο μεταγενέστερος χρόνος της ανακήρυξης των συνδυασμών από το Πολιτικό Πρωτοδικείο.

Στο ΣτΕ από την πλευρά του κ. Γκυρίνη παραστάθηκαν οι δικηγόροιΕυάγγελος Βενιζέλος, Βασίλης Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ακριβόπουλος (Βέροιας), ενώ από τηνπλευρά της κυρίας Κουρκουτά, παραστάθηκαν οι συνήγοροι ΑνδρέαςΛοβέρδος, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Γεώργιος Παπαστεργίου (Βέροιας) και Θεοδώρα Κουρκουτά (Βέροιας).

Αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα η απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα είναι οι τελικές ότι και εάν συμβεί» σημείωσε η Πρόεδρος

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: “Όχι” του δικαστηρίου σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Πολάκη – Γεωργιάδη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας