Το θρυλικό πρώτο αυτοκίνητο των Αθηνών που έβαζε βενζίνη από το… φαρμακείο

Το θρυλικό πρώτο αυτοκίνητο των Αθηνών που έβαζε βενζίνη από το… φαρμακείο

Μοιάζει δύσκολο να το χωρέσει ανθρώπινος νους, αλλά είναι αλήθεια. Το πρώτο αυτοκίνητο στην Ελλάδα έβαζε βενζίνη από φαρμακείο.

Φυσικά δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά, καθώς μιλάμε για σχεδόν έναν αιώνα πριν. Τότε εμφανίζεται στους δρόμους της Αθήνας μια σιδερένια κατασκευή με ρόδες που κινείται χωρίς να τη σέρνουν άλογα.

Μιλάμε για το πρώτο αυτοκίνητο που λειτουργεί με βενζίνη και ηλεκτρισμό. Άλλωστε τη βενζίνη μέχρι τότε την πωλούσαν μόνο τα φαρμακεία ως καθαριστικό.

Οπότε αν χρειαζόταν να γεμίσει το…ρεζερβουάρ η λύση ήταν μία! Άμεση επίσκεψη στο πλησιέστερο φαρμακείο της γειτονιάς…

Το 1884 εμφανίζεται το πρώτο ατμήλατο λεωφορείο, με σιδερένιους τροχούς που ξεκινά από την Αθήνα για Θήβα και Λιβαδειά με 14 επιβάτες, σε χρόνο-ρεκόρ 4 ωρών.

Η αρχή είχε γίνει. Το πρώτο τροχήλατο όχημα έφτασε στην Αθήνα το 1897. Ήταν ένα «Γκάρντνερ» 14 θέσεων που μούγκριζε κάνοντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Εκεί ξεκίνησαν και οι πρώτες κόντρες με τους αμαξάδες για το ποιος θα έπαιρνε τον πελάτη.

Όπως αναφέρει η μηχανή του χρόνου το πρώτο αυτοκίνητο ήταν ένα «Peugeot» με μονοκύλινδρο κινητήρα δύο ίππων που το έφερε στην Ελλάδα ο Ν. Κοντογιαννάκης.

Όμως, η έλλειψη τεχνικών γνώσεων του Κοντογιαννάκη αλλά και των υπόλοιπων Αθηναίων, αφού δεν μπορούσε κανείς να το επισκευάσει, τον ανάγκασαν να το παρατήσει τρεις εβδομάδες αργότερα.

Το νέο όχημα αντί να λύσει τα προβλήματα πρόσθεσε ακόμα περισσότερα. Έτσι οι Αθηναίοι, αντί να χαρούν, άρχισαν την κοροϊδία….

ΠΗΓΗ: belikeyou.gr

Σχόλια