More

  Το βαθύ… λαρύγγι και το κατηγορητήριο για την οργάνωση

  Του Πέτρου Κουσουλού

  Αντιμέτωποι με βαρύτατα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, βρίσκονται -κατά περίσταση- οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών.

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει το ereportaz.gr, η εισαγγελέας , άσκησε διώξεις για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατα συρροή, έκρηξη κατα συρροή, εκβίαση κατα συρροή, νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματικές δραστηριότητες, παράνομη κατοχή όπλων, ενερητική και παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος.

  ekviastesKykloma

  Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έξι κατηγορούμενοι

  Εν τω μεταξύ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (εγγυοδοσίες και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των εκβιαστών. Πρόκειται για τους Ιωάννα Χήρα (πρώην σύζυγος Βλαστού), Ευστάθιο Πανάγου, Σαΐντ Αφσαργιάν, Γεώργιο Βερεσέ, καθώς και τους γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου.

  Αναλυτικά, ελεύθερη με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε, μετά την απολογία της, η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν από την πώληση ακινήτου του Παναγιώτη Βλαστού.

  Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, και συγκεκριμένα οι: Ευστάθιος Πανάγου, που αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων, Σαΐντ Αφσαργιάν, που κατηγορείται για εκρήξεις, Γεώργιος Βερεσές, που κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου. Σε όλους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα.

  Στην απολογία του ο Νίκος Σκαφτούρος υποστήριξε: : «Αρνούμαι τις κατηγορίες ως αβάσιμες, δεδομένου ότι καμία σχέση δεν έχω τόσο εγώ όσο και η 70χρονη σύντροφός μου με την υπόθεση. Είχαμε την ατυχία τα παιδιά μας από τα 35 τους χρόνια να έχουν παραβατική συμπεριφορά και τα επισκεπτόμαστε στις φυλακές, για να τους πάμε τρόφιμα. Αυτή είναι η μόνη μας σχέση με τις φυλακές».

  «Τόσο εγώ όσο η γυναίκα και ο γιος μου δεν κρατήσαμε και δεν φυλάξαμε λεφτά του Βλαστού ούτε του γιου μας, Γιάννη Σκαφτούρου, που να προέρχονται από παράνομες πράξεις. Είμαστε δυο γέροντες, που μεγαλώσαμε, βόσκοντας αιγοπρόβατα, δυο παιδιά που τα παντρέψαμε και έχουμε από αυτά έξι εγγόνια. Έχουμε την ατυχία τώρα στα βαθιά μας γεράματα και με την επιβαρυμένη μας υγεία να βόσκουμε αιγοπρόβατα σε διάφορα βουνά, να τα αρμέγουμε, για να φροντίζουμε τα εγγόνια μας και τους κρατούμενους γιους μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

  Οι αποκαλύψεις της ξαδέρφης του Βλαστού για τη δράση του κυκλώματος

  Ακριβείς περιγραφές για τον τρόπο που δρούσε το κύκλωμα των εκβιαστών που εξάρθρωσε η αστυνομία, περιλαμβάνονται στις καταθέσεις της «Λίτσας», που είναι πρώτου βαθμού συγγενής του Π. Βλαστού.

  Στις καταθέσεις της, το άτομο που οδήγησε τις Αρχές στην εξάρθρωση του κυκλώματος, αναφέρει μεταξύ άλλων σχέδια για ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών, βομβιστικές επιθέσεις, εκβιασμούς, αλλά και το ότι έκρυβε τα χρήματα στα πλακάκια του σαλονιού της.

  Ακόμα, μιλά για εκατομμύρια ευρώ που διαχειριζόταν εκ μέρους του Βλαστού, αλλά και για τις τσάντες με χρήματα αλλά και εκρηκτικές ύλες, που άλλαζαν χέρια μέσα σε νεκροταφεία.

  Η ίδια αναφέρεται σε σχέσεις του Βλαστού και των Πυρήνων της Φωτιάς, και καταθέτει πως τους χαρακτήριζε ιδεολόγους, που «δεν πάνε για να κονομήσουν», ενώ προσθέτει πως ο Σ. Εμμανουήλ, έγκλειστος για μίζες από εξοπλιστικά, ήταν αυτός που ενημέρωνε τον Π. Βλαστό για το ποιος είχε χρήματα στη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

  Ακόμα, στις καταθέσεις της αποκαλύπτει πως τα λύτρα από την απαγωγή Παναγόπουλου βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη όπου, όπως είπε, τα έχει 74χρονος εφοπλιστής.

  Η εξαδέλφη του Βλαστού μιλάει και για σχέδιο εκβιασμού ενός διευθυντικού στελέχους μεγάλης τράπεζας, τον οποίο αποκαλούσαν με το συνθηματικό παρατσούκλι «Μπούμπης», το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε.

  Διαβάστε κάποια αποσπάσματα από τις καταθέσεις της:

  «Από τον Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν “μισθό” για τις υπηρεσίες που του προσέφερα. Από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1.000 ευρώ το μήνα», αναφέρει στην απολογία της στις 2 Ιανουαρίου 2014 σχετικά με τη συνεργασία της με τον Παναγιώτη Βλαστό και συνεχίζει: «Όταν ο Βλαστός χώρισε από τη σύντροφό του, μου έδωσε μεταξύ άλλων και ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες ως επαφές πολλά νούμερα με παρατσούκλια. Όταν πήγαινα επισκεπτήριο στον Βλαστό μου έλεγε ποιά νούμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πάω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Συνήθως κάθε τέλος του μήνα γινόταν αυτό».

  «Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στον Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. Πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος. Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει “μεγάλη δουλειά”. Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα χαμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα. Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε 2 φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,2 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω.

  Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ. Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης».

  «Πώς παρακολουθούσαμε τα σπίτια των στόχων»

  Σε άλλο σημείο της απολογίας της περιγράφει τη διαδικασία παρακολουθήσεων των στόχων:

  «Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Άννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός: κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά και αφού μπήκε και αυτή η βόμβα, μου είπε: Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα”. Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποιά είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέα Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει τον λόγο. Μου είχε στείλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες.

  Συγκεκριμένα, για τον Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφή του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα. Ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αύγουστο είχε πάρει άδεια. Δεν είχα μεταμφιεστεί, φορούσα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική. Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά “όλα εντάξει”».

  Τέλος, αναφέρει: «Ένας “Δημήτρης” από το Πέραμα με κοτσίδα, μου είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο. Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα 6 βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά. Συνολικά έχω πάρει περίπου 70 κιλά εκρηκτικά, ζελατοδυναμίτιδα, λιγότερα όχι, παραπάνω πιθανόν. Πυροκροτητές και φυτίλια έχω πάρει παρά πολλά. Δεν έγραφα σημειώσεις για εκρηκτικά. Φοβόμουν μη με πιάσουν».

  Το προφίλ του Βλαστού

  «Ο Βλαστός θέλει να σκοτώσει όχι μόνο εμένα, αλλά και τη μάνα μου, τον αδελφό μου και τον σύζυγό μου. Μετά από αυτό που έκανε σήμερα (σ.σ. είναι η ημέρα όπου βρέθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στο σπίτι της) καταλαβαίνω ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει», είπε χαρακτηριστικά η «Λίτσα» στις καταθέσεις της.

  «Τα πλαστά χαρτιά (σ.σ. για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί είναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και είναι “ρουφιάνοι” της αστυνομίας. Μου είπε ότι οι αναρχικοί είναι πιο ιδεολόγοι αφού και να τους πιάσουν δε μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνάνε όλα».

  Σε άλλο σημείο της απολογίας της αναφέρει: Τρία χρόνια διαχειρίστηκα χρήματα του Παναγιώτη. Η πρώην γυναίκα του, Ιωάννα Χήρα, μου είχε πει όταν χώρισαν: Ο Παναγιώτης είναι πολύ καλό παιδί. Έχω ζήσει μαζί του πολλά. Είναι ψυχούλα. Τον παρασύρουν οι Στεφανάκος και Σκαφτούρος, οι οποίοι είναι άτυχοι και άκαρδοι. Του φουσκώνουν τα μυαλά και αυτός θα τρώει ισόβιες και αυτοί θα βγαίνουν καθαροί.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Δρ. Χριστίνα Αντωνοπούλου: Βιασμός, η ταπείνωση του θύματος

  Στο πρωτοποριακό της βιβλίο «Ενάντια στη θέληση μας» η Brownmiller (1975) γράφει: «Είναι αποδεδειγμένο ότι ο κοινωνικός ορισμός του βιασμού δεν συμβιβάζεται με τον...

  Μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα σήμερα – “Βροχή” τα πρόστιμα για τα πολλαπλά SMS

  Μικρότερη ήταν σήμερα η κίνηση στην Ερμού και γενικά στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας ,μετά τον πανικό που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο. Οι καταναλωτές στήθηκαν...

  Live η ενημέρωση από τους Μ. Θεοδωρίδου & Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς

  Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου...

  Κορονοϊός: 436 κρούσματα – 25 θάνατοι – 286 διασωληνωμένοι

  Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη διασπορά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 25/1/2021, ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 436 κρούσματα τα 207 εντοπίστηκαν...

  Ν. Παναγιωτόπουλος – Φλ. Παρλί υπέγραψαν τη συμφωνία προμήθειας των μαχητικών Rafale

  Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί, υπέγραψαν σήμερα, στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, τη σύμβαση για την προμήθεια...