20:31 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Τον θρόνο του Βελγίου στο γιο του Φίλιππο δίνει ο Αλβέρτος

Τον θρόνο του Βελγίου στο γιο του Φίλιππο δίνει ο Αλβέρτος

Νέος βασιλιάς του Βελγίου γίνεται σήμερα ο μέχρι πρότινος πρίγκιπας Φίλιππος, μετά την απόφαση του πατέρα του Αλβέρτου να κατεβεί από τον θρόνο λόγω προβλημάτων υγείας.

Οι σχετικές τελετές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν την ημέρα της εθνικής εορτής του Βελγίου (21 Ιουλίου), σε «συνδυασμό» με τις συνηθισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο 79χρονος Αλβέρτος θα υπογράψει την παραίτησή του παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Έλιο ντι Ρούπο.

Μετά την τελετή στο παλάτι, ο 53χρονος Φίλιππος θα ορκιστεί βασιλιάς ενώπιον των βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Αργότερα, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως βασιλιάς με τη σύζυγό του, Ματθίλδη, χαιρετώντας το πλήθος από το μπαλκόνι του παλατιού.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Αλβέρτου είχε γίνει μόλις τρεις εβδομάδες πριν, και έτσι δεν υπήρχε χρόνος ούτε για μεγάλες εκδηλώσεις ούτε για άφιξη πολλών ξένων επισήμων. Τις τελετές θα συνοδεύεσει η στρατιωτική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την εθνική γιορτή.

Ο Φίλιππος αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να μείνει όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πολιτική γίνεται (σε αντίθεση με τους προκατόχους του). Ο Αλβέρτος είχε αναγκαστεί να εμπλακεί στα πολιτικά τεκταινόμενα με το θεσμικό του ρόλο κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης του 2010, που είχε αφήσει το Βέλγιο με προσωρινή κυβέρνηση για 541 ημέρες.

Πηγή: tanea.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας