22:20 Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Τουρκία: Από το 2030 και μετά στην παραγωγή το τουρκικό μαχητικό TF-X επόμενης γενιάς

Τουρκία: Από το 2030 και μετά στην παραγωγή το τουρκικό μαχητικό TF-X επόμενης γενιάς

Σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, ένα πρωτότυπο του τουρκικού μαχητικού TF-X επόμενης γενιάς παρουσιάστηκε με διθυράμβους και τις ελπίδες ότι σύντομα θα μπει στη γραμμή συναρμολόγησης. Η Turkish Aerospace Industries, ή TUSAS, αναπτύσσει το αεροσκάφος.

Το πρόγραμμα TF-X, γνωστό και ως Milli Muharip Ucak (MMU, ή Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος), ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 για την κατασκευή ενός γηγενούς μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Το πρωτότυπο του αεροσκάφους αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, με την πρώτη πτήση να έχει προγραμματιστεί για το 2025. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης αυτό το χρονοδιάγραμμα τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ “Ανοίξαμε την τελική γραμμή συναρμολόγησης χθες (Δευτέρα)”. Τα σύγχρονα αεροσκάφη, που παράγονται με εγχώριες εγκαταστάσεις στο πλαίσιο του έργου MMU, θα αντικαταστήσουν τα F-16 στον κατάλογο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας και τα οποία σχεδιάζεται να καταργηθούν σταδιακά από τη δεκαετία του 2030.

Αρχικά, προβλεπόταν ότι τα πρώτα δείγματα από τον κύκλο παραγωγής θα τεθούν σε λειτουργία ήδη από το 2028. Ωστόσο, προς το παρόν αναμένεται ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα αεροσκάφη στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ, μιλώντας στο TGRT, είπε ότι “ο στόχος είναι το 2028 ή το 2030 αυτό το αεροσκάφος να μπορεί να πετάξει με όλες τους τις ιδιότητες έτοιμες. Αυτό θα γίνει σε διάφορες φάσεις”.

Ο διευθυντής της Hürriyet, Αχμέτ Χακάν, έθεσε την ερώτηση αν θα υπερτερεί άλλων αεροσκαφών, για να απαντήσει ο Γιαράρ: “Δεν θα είναι ισάξιο του F-35, αλλά θα έχει τις ιδιότητες του F-22”. “Το F-22 είναι το καλύτερο μαχητικό των ΗΠΑ και δεν το πωλούν σε κανέναν” πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με νέες κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία για τους S-400

Τουρκία – «Γαμψό ξίφος»: Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις επιδρομές και καλεί την Άγκυρα σε αυτοσυγκράτηση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας