1:03 Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
eReportaz

Live:

Τουρκία: Στο σκαμνί δύο δημοφιλείς ηθοποιοί για... εξύβριση του Ερντογάν

Τουρκία: Στο σκαμνί δύο δημοφιλείς ηθοποιοί για... εξύβριση του Ερντογάν

Δύο δημοφιλείς Τούρκοι ηθοποιοί οδηγήθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της «εξύβρισης» του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Μιουζντάτ Γκεζέν, ηλικίας 77 ετών και Μετίν Ακπινάρ, 79 ετών, βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως 4 έτη και 8 μήνες.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τελικά αθώωσε τους δύο δημοφιλείς ηθοποιούς.

«Δύο βετεράνοι του κόσμου της υποκριτικής αθωώθηκαν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι ιδανικά στην Τουρκία (…). Αυτή η δίκη δεν θα έπρεπε ποτέ να διεξαχθεί. Εντούτοις, οι ελευθερίες δεν γίνονται απόλυτα σεβαστές στην Τουρκία», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους τους, ο Τζελάλ Ουλγκέν, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρέθηκε στο δικαστήριο.

Σε βάρος των Γκεζέν και Ακπινάρ, δύο πολύ δημοφιλών ηθοποιών στην Τουρκία, ασκήθηκαν διώξεις για δηλώσεις που είχαν κάνει το 2018, στο πλατό του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού δικτύου Halk TV.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Θα απαγορευθεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP;

Πόλεμος στην Κύπρο για το τραγούδι της Eurovision. Το “El Diablo” ανάβει φωτιές


«Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορείς να αμφισβητείς τον πατριωτισμό μας. Να γνωρίζεις τη θέση σου», είχε πει ο Γκεζέν, κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Από την πλευρά του, ο Ακπινάρ είχε δηλώσει ότι «εάν αποτύχουμε στην επίτευξη της δημοκρατίας, (…) ο ηγέτης θα μπορούσε να καταλήξει κρεμασμένος από τα πόδια ή δηλητηριασμένος σε ένα κελάρι, όπως έγινε σε όλους του φασισμούς».

Τα σχόλια αυτά δυσαρέστησαν τον Ερντογάν, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος των δύο ηθοποιών, δηλώνοντας προσβεβλημένος. «Εάν ένας πρόεδρος ασκεί διώξεις στη βάση μιας έκφρασης όπως «να γνωρίζεις τη θέση σου», την οποία χρησιμοποιεί τακτικά κι ο ίδιος, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία», είπε ο Γκεζέν στο AFP, μετά την αθώωσή του.

«Εάν η αστυνομία χτυπά τις πόρτες μας απλά για αυτόν τον λόγο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κράτος Δικαίου στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο ηθοποιός εξέφραζε την ανησυχία του για την ολοένα κι εντονότερη αυτολογοκρισία των καλλιτεχνών στην Τουρκία.

«Δεν επαφίεται στον πρόεδρο να ορίζει τη συμπεριφορά των καλλιτεχνών», είχε επισημάνει, προσθέτοντας πως «είχε ασκήσει κριτική ή είχε σατιρίσει πολιτικούς παρουσία τους», για δεκαετίες, χωρίς να ανησυχεί.

Πηγή: Protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας