5:37 Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Τραγελαφικό: Έστειλαν ΕΝΦΙΑ στην Αρχαία Ολυμπία και στο Παναθηναϊκό στάδιο

Τραγελαφικό: Έστειλαν ΕΝΦΙΑ στην Αρχαία Ολυμπία και στο Παναθηναϊκό στάδιο

Τραγελαφικά πράγματα γίνονται σε αυτή τη χώρα! Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε «ραβασάκι» στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ΟΑΚΑ και το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και στην Επιτροπή Ολυμπιών και Κληροδοτημάτων για τις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία και το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Έτσι η ΕΟΕ βρέθηκε να χρωστά φόρο 4,5 εκατ. ευρώ για τα προαναφερόμενα ακίνητα, ενώ αντίστοιχα ήταν τα ποσά που αναγράφονταν στο ραβασάκι που έφθασε στην Επιτροπή Ολυμπιών και Κληροδοτημάτων.

Την Τετάρτη, πάντως, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαπιστώθηκε ότι και αυτή τη φορά τα ακίνητα φορτώθηκαν με ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της λανθασμένης συμπλήρωσης τουΕ9, αναφορικά με τη χρήση και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» ο φόρος θα διορθωθεί μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν στο Ε9 των οργανισμών με τροποποιητική δήλωση.

Ακολουθεί η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών:

Με αφορμή σημερινές αναφορές στα Μ.Μ.Ε., όπου εμφανίζονται ακίνητα της ΕΟΕ (ΟΑΚΑ, Ακαδημία Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά.) να εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι :

Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.

Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Γ) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

Δ) Επομένως σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας