8:00 Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Tσιάρας: Παράταση στο "πάγωμα" περουσιακών στοιχείων

Tσιάρας: Παράταση στο "πάγωμα" περουσιακών στοιχείων

Τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή έδωσαν παράταση έως τις 19 Μαΐου 2020, στο μεταβατικό καθεστώς για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων όσων ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας κατάθεσε τροπολογία στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και τον εξωδικαστικό μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών  ώστε να μη λήξουν αυτοδικαίως οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος .

Η τροπολογία κρίθηκε αναγκαία δεδομένου πως πλέον με βάση τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο τέθηκε χρονικός περιορισμός 18 μηνών , ανώτατος χρόνος για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ελεγχόμενων από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσοδών από́ Εγκληματικές Δραστηριότητες , χωρίς ο φάκελος να έχει σταλεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Μεταβατική διάταξη

Η κυβέρνηση τότε για να μην παύσουν αυτοδικαίως χιλιάδες δεσμεύσεις παλιών υποθέσεων (πάνω από 3.000) άνω του 1 δις ευρώ που εκκρεμούσαν με το παλιό καθεστώς επι μακρόν στην Αρχή, θέσπισε μεταβατική διάταξη με την οποία τίθεται προθεσμία 3 μηνών να επικυρωθεί το “πάγωμα” από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Να σταλούν δηλαδή από την Αρχή στη Δικαιοσύνη οι φάκελοι. Το τρίμηνο όμως λήγει σε λίγες μέρες και έτσι ο υπουργός έδωσε τρίμηνη παράταση:

«Εντός προθεσμίας 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ήτοι έως τις 19 Μαΐου 2020 , οι διατάξεις του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης , που έχουν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τις οποίες έχουν παρέλθει τα χρονικά όρια του εδαφίου α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 34 ΚΠΔ, διαβιβάζονται με τα σχετικά με τη δέσμευση στοιχεία και αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης στον ανακριτή, αν η υπόθεση εκκρεμεί στο στάδιο της ανάκρισης , ή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, σε κάθε περίπτωση», αναφέρει η τροπολογία.

Πηγή: Dikastiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας