10:38 Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ο πρωθυπουργός, ας προκηρύξει εκλογές» (live)

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ο πρωθυπουργός, ας προκηρύξει εκλογές» (live)

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο δίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, ενώ επανέλαβε ότι το δίλημμα θα είναι «προδευτική διακυβέρνηση ή περιπέτεια.

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε – για τη νέα γενιά – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τους νέους από την αρχή : Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes, δεν θέλουν χαρτζηλίκια, είπε χαρακτηριστικά . ‘Εκανε αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, ενώ μίλησε για την ανάγκη να καταπολεμηθεί το brain drain, αλλά και το δημογραφικό.

«Ο Μητσοτάκης παραμένει Μητσοτάκης, εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης να ζητώ συνεχώς εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας – καλώντας τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει ο ίδιος . «Αν τολμά, ας το κάνει», είπε. «Συμμέτοχο σε αυτή την ευθύνη δεν θα με έχει», ανέφερε. «Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ μία τέτοιου είδους αντιπολίτευση», υποστήριξε, ενώ μίλησε για «ψευτοκουτσαβακισμούς», αναφερόμενος στα περί «γαλοπούλας» – όρο που είχε χρησιμοποιήσει ειρωνικα ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, μίλησε για «ραγδαία φθορά της κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχουν υπουργοποιηθεί τρία στελέχη του ΛΑΟΣ – και πρόσθεσε ότι «αυτό που μπορούμε να περιμένουμε τώρα είναι η υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου.

Έδωσε τα δικα του στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μιλώντας για «παταγώδη αποτυχία» για την οποία , όπως είπε, «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία του ECDC για να πει ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο διάστημα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

«Ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε ο κ. Τσίπρας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες για την προώθησή του, ειδικά στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους νέους. « Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». «Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης», είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει βγει μπροστά στην υπόθεση αυτή.

«Το κρίσιμο είναι να υπάρξει μία προοδευτική διακυβέρνηση μετά από τις επόμενες εκλογές, αυτό θα είναι το δίλημμα» είπε – μαλιστα έκανε λόγο για τον πρώτο εκλογικό γύρο , με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και μετά ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε για το ζήτημα των πιθανών συμμαχιών, ενώ επανέλαβε ότι σκέφτεται την συμμετοχή στην κυβέρνηση υπουργών «με δράση στην κοινωνία, που δεν θα είναι κομματικά στελέχη».

Τάχθηκε εναντίον της αύξησης του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ , την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Ας καταργούσε το τέλος επιτηδεύματος», είπε, σημειώνοντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης αφορά το 0,4% του πληθυσμού , ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ανήκει και ο ίδιος σε αυτή την κατηγορία. Μάλιστα, σε άλλη ερώτηση μίλησε για ανάπτυξη που θα είναι για «λίγους και εκλεκτούς» , λόγω των «φοροαπαλλαγών για λίγους».

«Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 1,8 δισ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας την πρότασή του για διαγραφές χρεών. Σχετικά με την ανάπτυξη 16% που κατέγραψε η Ελλάδα το β! τρίμηνο του 2021, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ευημερία των αριθμών», ενώ αναφέρθηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και μίλησε για «παγίδα για την οικονομία», ενώ ανέφερε ότι η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, και στην παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης , είπε ότι η κυβέρνηση έχει έλλειμμα στρατηγικής, ενώ πρόσθεσε ότι χάθηκε μία ευκαιρία μετά από την εκλογή Μπάιντεν. «Ζήτησα την αξιοποίηση της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επεκταση της τελεωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε, να αναγκάσουμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του δεν δίνει τέτοια προοπτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση- στα περί του «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις, ενώ ρητορικά αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν το θέμα αφορούσε τον ίδιο.

“Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης”

Γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης τόνισε ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την συνέτριψε.

«Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε. «να μιλήσει δηλαδή αυτός που δεν ξέρει πόσο κάνει ένα κιλό ψωμί;»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη στη θητεία του και δεν ήταν επιλογή του. «Ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του 19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δις που αφήσαμε» συμπλήρωσε.

«Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και ζήτησε να υπάρξει κοινή στάση από τις χώρες του Νότου, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης ως προς αυτό, καλώντας την να συμπήξει συμμαχίες ώστε να αποφευχθεί η απότομη επαναφορά του συμφώνου σταθερότητας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους , και ως προς τα αναδρομικά και ως προς την εισφορά αλληλεγγύης ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επανέφερε τις εκκρεμείς συντάξεις στις 400.000. «Που είναι η περιβόητη ψηφιοποίηση, που θα έλυνε το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε .

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι ένα κόμμα σε κίνηση και εξελίσσεται διαρκώς,ενώ για τον εαυτό του παραδέχθηκε λάθη, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον έχει μεγάλη εμπειρία «και γερό στομάχι», όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν σκοπεύει να γίνει «μνημείο του εαυτού του», ενώ ευχήθηκε στον Όλαφ Σολτς να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Τσίπρας για πυρκαγιές: Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες
Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του» και προσέθεσε: «Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

«Δεν είναι θέμα ικανότητας ή ανικανότητας, είναι θέμα αντίληψης. Δεν μπορείς να βάλεις έναν μάνατζερ σε μια επιτελική θέση και να είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του, όταν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις στο κράτος. Όταν δεν προσλαμβάνεις πυροσβέστες, ενώ την ίδια στιγμή το μόνο που σκέφτεσαι, είναι να βάλεις αστυνομία στα πανεπιστήμια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς προτείναμε την καθιέρωση του Εισοδήματος Εθνικής Ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας των πυρκαγιών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Σταύρο Μπένο είπε: «Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα».

 

Τσίπρας για εκλογές: Στόχος είναι η νίκη με διαφορά
Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να τις κάνει», είπε.

 

Τσίπρας για τις μετεκλογικές συμμαχίες: Δεν παρεμβαίνω στις διαδικασίες ενός άλλου κόμματος

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η μετεκλογική περίοδος από τη προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Όσο για το ΚΙΝΑΛ, είπε πως «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας