6:35 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τσίπρας vs εσωκομματική αντιπολίτευση σημειώσατε Χ

Τσίπρας vs εσωκομματική αντιπολίτευση σημειώσατε Χ

Έχουν περάσει περισσότερες από 10 μέρες από τη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ όπου καταγράφηκαν οι δύο γραμμές που υπάρχουν στο κόμμα, αυτή του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και εκείνη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

του Παντελή Περιβολάρη

Στο Συνέδριο αναμένεται να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα

Ο στόχος είναι κοινός: Η αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών, έτσι ώστε να μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση να θέσει θέμα εκλογών στην κυβέρνηση και να… στριμώξει με αυτόν τον τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που η κάθε πλευρά θεωρεί ότι η αύξηση θα έρθει με διαφορετικό τρόπο. Και οι δύο πλευρές θέλουν τη σύγκλιση προς την Κεντροαριστερά, όμως κάθε πλευρά την εννοεί με διαφορετικό τρόπο.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με μεταγραφές. Δηλαδή, με την προσθήκη πρώην βουλευτών ή πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη με τους Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου και με τους Σπίρτζη, Κουρουμπλή νωρίτερα, αλλά και με τον Αντώνη Κοτσακά.

Η πλευρά των Τσακαλώτου, Φίλη, Παπαδημούλη, Σκουρλέτη κ.λπ., που εκφράζουν τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ και την παραδοσιακή Αριστερά, απεχθάνεται τις μεταγραφές. Ναι μεν πιστεύουν ότι η σύγκλιση και η συμπόρευση με την Κεντροαριστερά είναι μονόδρομος για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι μία δύναμη με προοπτική εξουσίας, όμως αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματικές συμφωνίες με το Κίνημα Αλλαγής για πολιτικές και όχι με μεταγραφές.

Στο… ρόστερ

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με την προσθήκη του Συμεών Κεδίκογλου στο… ρόστερ του ΣΥΡΙΖΑ. Η απέναντι πλευρά βγάζει φλύκταινες, καθώς ο εν λόγω πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε υφυπουργό στην «επάρατη» κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς την εξουσία είχε κατηγορήσει ως υπαίτια για όλα τα προβλήματα της χώρας.

Δεν σωζόμαστε…

Τα όσα έγιναν σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, έκαναν πολλούς να σκεφτούν αν η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να οδηγηθεί σε διάσπαση.

Η πρόταση αυτή του Αλ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του κόμματος συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να διαδραματιστούν σκηνές έντασης. Ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ακούστηκε να λέει: «Αυτοί εδώ δεν σώνονται με τίποτα». Επειδή το μικρόφωνό του ήταν ανοικτό και το σχόλιο ακούστηκε σε όλη την αίθουσα, ο Τσίπρας είπε: «Πράγματι, δεν σωζόμαστε με τίποτα».

Το ερώτημα αυτό, δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με διάσπαση τέθηκε σε έμπειρους περί τον ΣΥΡΙΖΑ αναλυτές και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει περίπτωση. Γιατί; Διότι όλοι είδαν ότι ο Λαφαζάνης και όσοι τον ακολούθησαν δεν πέτυχαν να μπουν στη Βουλή και το εγχείρημά τους πήγε άπατο. Όσοι ήταν βουλευτές δεν επανεκλέχθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια το κόμμα του 3%. Οι βουλευτές πρωτίστως ενδιαφέρονται για την επανεκλογή τους και όχι για το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα άλλα έρχονται μετά την επανεκλογή. Συνεπώς, την παρούσα στιγμή δεν ενδιαφέρονται να κάνουν κίνηση κατά του Τσίπρα. Πότε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μόνο αν Τσίπρας ηττηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό και το σύνθημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη στις επόμενες εκλογές, έστω και με μία ψήφο διαφορά.

Ο κ. Σκουρλέτης έδωσε το στίγμα της κριτικής στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «αμέσως μετά τις εκλογές είχαμε μία μεγάλη ευκαιρία να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό κάτω από ποιες συνθήκες κυβερνήσαμε, να αναστοχαστούμε πάνω σε μία μοναδική εμπειρία για ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, δίνοντας στον κόσμο να καταλάβει ότι μάθαμε από τα λάθη μας, ότι συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τις μεγάλες αξίες και τις ιδέες μιας Αριστεράς της εποχής μας, που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες, χωρίς να χάνει την ταυτότητά της και τη στρατηγική της ενόραση. Νομίζω πως δεν εμβαθύναμε επαρκώς σε έναν συλλογικό απολογισμό, παρόλο που ήταν απαίτηση του κόσμου που μας παρακολουθεί».

Το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός είπε ακόμα πως «η κατά τα άλλα σωστή επιλογή της διεύρυνσης, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει με έναν πολύμορφο τρόπο από το 2012, δεν αποσαφηνίστηκε αρκούντως, δημιουργώντας κάποιες στιγμές λάθος ‘‘εντυπώσεις’’». Επιπλέον τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη νέα εποχή μετά την πανδημία πρέπει να διατηρήσει όλα εκείνα τα δυναμικά στοιχεία της πολιτικής που τον κατέστησαν μία δύναμη ανατροπής του παλιού δικομματισμού που μας χρεοκόπησε. Δεν μπορεί να υπάρξει μία νικηφόρα προοπτική δίνοντας την εντύπωση πως θα γίνουμε μέρος ενός νέου συναινετικού δικομματισμού. Κατά συνέπεια, χρειάζεται μία πιο δυναμική και τεκμηριωμένη πολιτική παρουσία. Η νέα προγραμματική μας πρόταση πρέπει να απαντά στις προκλήσεις που θέτει η πολλαπλή κρίση που χαρακτηρίζει την εποχή μας».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας