4:06 Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Βαθύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία - Ούτε μέχρι το 2018 η ανάπτυξη

Βαθύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία - Ούτε μέχρι το 2018 η ανάπτυξη

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Ελλάδα καθώς η χωρά δεν προβλέπεται να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης  ούτε μέχρι το 2018.

Όπως αναφέρει το Global Economic Outlook and Strategy, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πιθανότατα θα αντισταθμίσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης που αναμένεται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που φέρνει το Brexit θα εξαλείψει την ώθηση της εμπιστοσύνης που αναμενόταν για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, όμως η Citi δεν αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές για κανένα από τα δύο αυτά ζητήματα μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi «βλέπει» την ύφεση φέτος στο -1,2%, το 2017 τοποθετεί την ύφεση στο -3,1% (από -2,7% πριν), ενώ για το 2018 (τη χρονιά που τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% (από 5,9% πριν).

Μέτα το Brexit και την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση), καθώς και μετά τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναμένει η κυβέρνηση, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας πιθανότατα θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που παράγεται από την αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει υπό αμφισβήτηση, κατά την εκτίμηση της Citi, πιθανότατα εγείροντας και πάλι κίνδυνο Grexit τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η Citi αναφέρει πως οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους χαρακτηρίζονται από δύο αντίρροπες δυνάμεις: από τη μια πλευρά η δραστηριότητα φαίνεται πως ανέκαμψε το α’ τρίμηνο και οι βασικοί δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω ενίσχυσή της στη συνέχεια, όμως από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματαγορές και τα πολιτικά κατεστημένα σε πολλές χώρες και αυξάνει τον κίνδυνο για νέα οικονομική επιβράδυνση και αστάθεια στις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Ζ. Γκάμπριελ: Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας