21:07 Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Βενιζέλος: «Θέλουμε ανθρώπους που δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια»

Βενιζέλος: «Θέλουμε ανθρώπους που δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια»

«Το ερώτημα είναι εάν θα κάνουμε μια πρόγνωση λειτουργώντας αυτοκριτικά, αναστοχαστικά, ή εάν θα μείνουμε αιχμάλωτοι των φόβων μας, μιας μοιρολατρικής αντίληψης για την εξέλιξη της ιστορίας και μιας αμεριμνησίας η οποία έχει επανέλθει παρά την σκληρή εμπειρία των μνημονίων. Υπνοβατούμε και νομίζουμε ότι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι ένα πολύ κακό όνειρο, και κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε και θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Δεν είναι όνειρο ούτε καν εφιάλτης είναι μια νέα πραγματικότητα ένας νέος παγκόσμιος συσχετισμός», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών στον τελευταίο κύκλο του συνεδρίου με θέμα «Ένα σαφές εθνικό πρόταγμα για την Ελλάδα 2050» ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής, ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο τρόπος με τον οποίο γεννήθηκε το ελληνικό κράτος, το οποίο στη συνέχεια προσπάθησε να συγκροτήσει μια κοινωνία και μια εθνική ιδεολογία έχει εμφυσήσει στο έθνος την αντίληψη ότι είναι ενεργούμενο της ιστορίας», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος. «Ότι υπάρχουν συνωμοσίες, εχθροί, μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες καθορίζουν την μοίρα μας και το έθνος δεν είναι υποκείμενο της ιστορίας. ‘Αρα και δεν έχει ευθύνη και δεν έχει την δυνατότητα. Εάν δεν “σπάσουμε” αυτή τη δυνατότητα, η οποία έχει επηρεάσει βαθύτατα τον χαρακτήρα των Ελλήνων, εάν δεν βρούμε το υποκείμενο της ιστορίας το οποίο ασκεί μια ηγεμονία να οδηγήσει την Ελλάδα τα επόμενα τριάντα χρόνια, θα σερνόμαστε. Εάν κυριαρχήσει η αντίληψη ότι πρέπει να είμαστε αδρανείς γιατί ο χρόνος λειτουργεί, εξ’ ορισμού, υπέρ ημών, θα υποστούμε συντριπτικά χτυπήματα. Αυτό που εμποδίζει την συγκρότηση του υποκειμένου είναι το πολιτικό σύστημα το οποίο είναι πολύ στενό και καθυποτάσσει και μαραζώνει τις δυνάμεις της κοινωνίας και του έθνους. Εάν δεν ανοίξει το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορέσει ούτε η οικονομία να λειτουργήσει με την ταχύτητα που θέλει η αγορά, ούτε η κοινωνία των πολιτών, γιατί το ανώτερο στάδιο της κοινωνίας των πολιτών, είναι η πολιτική κοινωνία. Θέλουμε ανθρώπους που δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια», υπογράμμισε και κατέληξε.

«Υπάρχει ένα φαινόμενο που λέγεται “εναλλαγή των πόλων”. Να εναλλαχθεί ο βόρειος με το νότιο πόλο. Αυτή η εναλλαγή των πόλων γίνεται στην έννοια του προοδευτικού. Αυτοί που δηλώνουν προοδευτικοί, είναι συντηρητικοί, συνήθως είναι φοβικοί, και εννοούν ότι θέλουν να διασφαλίσουν ένα κεκτημένο. Αυτό συμβαίνει με την αριστερή προσέγγιση των θεμάτων. Ενδέχεται λοιπόν να υποπέσουμε στο σφάλμα. Να προβάλουμε στο 2050, καταστάσεις του παρελθόντος. Έχουμε μια νέα γενιά η οποία θα είναι ώριμη το 2050. Θα μπορέσει να πορευτεί τα επόμενα χρόνια με την ελπίδα ότι μπορεί να πάει καλύτερα; Τώρα έχει τον φόβο, ότι δεν θα έχει την δυνατότητα που είχε η προηγούμενη και η προπροηγούμενη γενιά. Είναι μια γενιά με σπασμένα φτερά και πρέπει να φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε τον “Ίκαρο”».

Διαβάστε επίσης

Ευάγγελος Βενιζέλος: Σφάλμα του πρωθυπουργού η θέση ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η δημόσια συζήτηση σχετικά με το Turkaegean είναι επιπόλαια και ερασιτεχνική

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας