6:04 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Βουλή: Σε θέση µάχης για το Εργασιακό

Βουλή: Σε θέση µάχης για το Εργασιακό

Με το… πυροβολικό να έχει αρχίσει πυρ ξεκίνησε η κόντρα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το εργασιακό νομοσχέδιο. Όμως, την επόμενη εβδομάδα οι μάχες θα είναι «σώμα με σώμα», αφού το σχέδιο νόμου έρχεται στη Βουλή και φυσικά η συζήτηση που θα γίνει αναμένεται να είναι σε πολύ υψηλούς τόνους.

Του Παντελή Περιβολάρη  
Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο, όμως ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν βολές…

Ήδη η αντιπολίτευση μιλά για «Αρμαγεδδώνα» και η κυβέρνηση απαντά ότι πρόκειται για fake news.

Η πρώτη κατηγορία είναι ότι καταργείται το 8ωρο και καθιερώνεται το 10ωρο εργασίας. Η κυβέρνηση απαντά: «Το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο! Και η όλη συζήτηση περί κατάργησής του είναι μια ανόητη συζήτηση.

Αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο από την ειδική διάταξη που θα υπάρχει στο νομοσχέδιο και η οποία θα κατοχυρώνει όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και το 40ωρο και το πενθήμερο την εβδομάδα! Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αυτή είναι νόμος του κράτους εδώ και 30 χρόνια (νόμος 1892 του 1990). Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας σε αρκετές περιπτώσεις και έχει εφαρμοστεί και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, o Παπαστράτος, η ΗΒΗ κ.λπ.».

Η δεύτερη κατηγορία είναι ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ουσιαστικά καταργούνται οι υπερωρίες. Η κυβέρνηση απαντά ότι οι υπερωρίες όχι μόνο δεν καταργούνται με το νομοσχέδιο, αλλά ενισχύονται. Οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η βάση και για τους δύο μηχανισμούς ήταν και παραμένει το 8ωρο. Με βάση λοιπόν το 8ωρο, ο εργαζόμενος μπορεί: Με τον έναν μηχανισμό (τις υπερωρίες) να δουλέψει παραπάνω ώρες για κάποιες μέρες και να τις πληρωθεί. Και με τον άλλον μηχανισμό (τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας) να δουλέψει παραπάνω για κάποιες μέρες και να παίρνει ως αντάλλαγμα ελεύθερες τις Παρασκευές (στην περίπτωση της τετραήμερης εργασίας) ή περισσότερα ρεπό ή παραπάνω άδειες σε περιόδους του χρόνου που επιθυμεί».

Απολύσεις

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο απελευθερώνονται οι απολύσεις. Η κυβέρνηση απαντά: «Οι απολύσεις δεν απελευθερώνονται. Ίσα ίσα, στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική διάταξη με έναν διευρυμένο κατάλογο σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται πλήρως να γίνει μια απόλυση. Πέραν λοιπόν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.ά., προστίθενται και άλλοι λόγοι απαγόρευσης.

Κατηγορείται επιπλέον η κυβέρνηση πως με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία, στην εκπροσώπηση των εργαζομένων και μπαίνουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων. Η απάντησή της: «Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμά μας και είναι αυτονόητα κατοχυρωμένο και στο νέο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι απλώς να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες».

Επιπλέον η κυβέρνηση κατηγορείται ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταργείται η κυριακάτικη αργία και απαντά: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ένα καθεστώς περισσότερων απαγορεύσεων για την εργασία τις Κυριακές, σε σχέση με τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Απλώς η Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενη με πρακτικές που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, προσθέτει στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα και καθιστούν εφικτή την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε εστιατόρια, καφέ και άλλες υπηρεσίες εστίασης -και όχι μόνο- τις Κυριακές και ορισμένους επιπρόσθετους κλάδους, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και τις εξωσχολικές δράσεις, τη μηχανογράφηση, τις εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων».

Μία ακόμα κατηγορία είναι πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων, αντεργατικό στο σύνολό του που οδηγεί στον Μεσαίωνα. Η απάντηση της κυβέρνησης: «Το νέο νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη παρέμβαση για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο: Ρυθμίζει την τηλεργασία θεσπίζοντας το ‘‘δικαίωμα αποσύνδεσης’’. Το δικαίωμα δηλαδή του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη πέραν του συμφωνημένου ωραρίου.
Είναι άραγε όλα αυτά οδοστρωτήρας για τα εργασιακά δικαιώματα; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε άλλο νομοσχέδιο; Ή μήπως στην απόγνωσή τους για τις δημοσκοπήσεις, το έχουν τερματίσει με τις συκοφαντίες και τα ψέματα;».

Επί ποδός

Η αντιπολίτευση βρίσκεται επί ποδός. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τόνισε πως το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη: «∆εν είναι μόνο ότι καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί δεκάωρη εργασία, απελευθερώνει τις υπερωρίες και θεσμοθετεί μάλιστα να είναι απλήρωτες».

Η Φώφη Γεννηματά σε ομιλία της σε ειδική εκδήλωση είπε: «Έρχεται το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο ‘‘Για την Προστασία της Εργασίας’’. Που με σειρά διατάξεων ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, διαλύει τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς εργασίας και αποδομεί τον δημοκρατικό νόμο 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας