12:20 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

WSJ: Ευσεβής πόθος η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

WSJ: Ευσεβής πόθος η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα έχοντας εμφανίσει το πρώτο πρωτογενές της πλεόνασμα μετά από μια δεκαετία, η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, θέλει να πουλήσει κρατικά ομόλογα –πιθανότατα το β’ εξάμηνο του έτους- για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2010, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Έχοντας αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση από άποψη marketing για να δώσει χρόνο στους επενδυτές να απορροφήσουν τα σχέδιά της, αλλά και για την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα σε ότι αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στη χώρα.

Και, καθώς οι ανησυχίες περί εξόδου από την ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν καταγράψει σημαντική πτώση (κινούνται πλέον γύρω στο 7,68%, από άνω του 30% στα τέλη του 2011).

Όμως, σύμφωνα με την Wall Street Journal, εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Παρά την οδύνη που υπέστησαν οι Έλληνες και την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, οι αναλυτές και οι επενδυτές εκτιμούν πως μια έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων οποιαδήποτε στιγμή φέτος, μπορεί να είναι φιλόδοξη.

Κατ’ αρχήν, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από αυτές των αντίστοιχων ιρλανδικών, πορτογαλικών, ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων –και σε επίπεδο που είναι τουλάχιστον μερικές ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ όσο θα επιτρέπονταν ώστε να μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική σκέψη για έκδοση χρέους. Το τρέχον επίπεδο είναι υψηλότερο από τα επίπεδα εκείνα που «έσπρωξαν» τόσο την Ιρλανδία όσο και την Πορτογαλία στα αντίστοιχα μνημόνια, όταν οι επενδυτές υπολόγισαν πως τα κόστη δανεισμού της δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα ότι συνεχίζουν να «αιωρούνται» πολιτικά και οικονομικά ρίσκα στην Ελλάδα, όπου η οικονομία παραμένει σε ύφεση, η ανεργία παραμένει κοντά στο 28% και η στήριξη για τον κυβερνητικό συνασπισμό έχει εξασθενίσει.

«Η ευφορία στην αγορά δεν μπορεί να αντικρούσει το υψηλό επίπεδο ρίσκου που συνεχίζει να επικρατεί στην Ελλάδα», σχολίασε ο Daniel Lenz, οικονομολόγος της DZ Bank. Μεταξύ των παραγόντων ρίσκου που επικαλείται, είναι η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή αλλά και η συνεχιζόμενη ανάγκη της χώρας για χρηματοδότηση.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η Ελλάδα έχει ήδη ανακτήσει μια κάποια πρόσβαση στην αγορά, αφού τα τελευταία δυο χρόνια εκδίδει έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, όμως δεν έχει ακόμα «δοκιμάσει τα νερά» με εκδόσεις τίτλων πιο μακροπρόθεσμης ωρίμανσης, σημειώνει η WSJ.

Ο Daniel Karnaus, fund manager της Vontobel, δήλωσε και αυτός πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για την Ελλάδα. «Όσο οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων παραμένουν πάνω από το 5%, νομίζω πως είναι ευσεβής πόθος από την πλευρά της Ελλάδας ότι θα βγει στις αγορές. Δεν μπορώ να δω τις συνθήκες η Ελλάδα να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων φέτος. Είναι εντελώς έξω από το πεδίο εφαρμογής, κατά την άποψή μου” ανέφερε ο Karnaus.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας