13:51 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ξεκάθαρη υποχώρηση των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας

Ξεκάθαρη υποχώρηση των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε περιοδικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός του ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι βάσει των συζητήσεων με μέλη της αντιπολίτευσης, υπάρχει πρόθεση ακόμη κι από σκληροπυρηνικά μέλη της άκρα δεξιάς (VMRO-DPMNE) να υποχωρήσει η χώρα στο θέμα του ονόματος με προοπτική εισόδου στην Ε.Ε. που είναι και το μεγάλο ζητούμενο! Είπε, επίσης, πως θα θυσίαζε τη θέση του στην πρωθυπουργία αν ήταν να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας…

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να σχηματίσει μια διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, στην οποία μάλιστα θα συμμετέχει και ο έμπειρος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, Vasko Naumovski, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον υπουργό Εξωτερικών, Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της γειτονικής χώρας.

Ο αρχηγός τoυ κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρούεφσκι, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την καταστροφική ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο.

«Αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών είπα ότι ο ηγέτης του κόμματος είναι αυτός που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του προς τη φίλα προσκείμενη στο VMRO-DPMNE ιστοσελίδα “Kurir”, γνωστοποιώντας την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος και θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Μετά την απώλεια της εξουσίας και την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές, ο Γκρούεφσκι αμφισβητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και η εσωκομματική “αντιπολίτευση” ζητά τους τελευταίους μήνες την παραίτησή του.

Σε μία άλλη εξέλιξη σήμερα, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε το αίτημα του Ποινικού Δικαστηρίου των Σκοπίων για την άρση της ασυλίας έξι βουλευτών του VMRO-DPMNE, οι οποίοι διώκονται για την εμπλοκή τους στα βίαια επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017 στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας