20:19 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Οριακά με 152 ψήφους υπέρ πέρασε η κατάργηση της δημοτικής Αστυνομίας. Το καταψήφισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος.

Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκαν τα περισσότερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, λόγω προσωπικού προβλήματος (απεβίωσε η μητέρα του) ενώ δεν προσήλθε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ένταση Στουρνάρα – Καμμένου

Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, απαίτησε τη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, ενώ ζήτησε να ασκηθεί πίεση στον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε για το αναγκαστικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Καμμένος ρώτησε αν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σωστά ή αν είναι αυτά που λέει ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ο οποίος, όπως είπε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι υπόδικος για παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τώρα τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστά.

Ο κ. Καμμένος ρώτησε αν επομένως η κυβέρνηση Καραμανλή έδινε ψευδή στοιχεία.

Παρά την προτροπή του προεδρεύοντως Γ. Τραγάκη στον Γ. Στουρνάρα («μην απαντάτε, είναι δυνατόν να απαντάτε εσείς σε αυτή την ερώτηση;») ο υπουργός επανέλαβε ότι τώρα δίνονται σωστά στοιχεία.

Τότε ο Π. Καμμένος απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή και τους είπε: «Ε, τώρα ψηφίστε».

«Χρησιμοποιήθηκε τρομοκρατία στη βουλή για τη στήριξη του νομοσχεδίου και η απειλή του ευρώ. “Έσωσα τη χώρα, έσωσα και το ευρώ. Αυτό είναι το σύνδρομο του superman”» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε το success story ως συνεχιζόμενο έγκλημα που μετατρέπεται σε σχέδιο παράδοσης της ελληνικής κυριαρχίας.

Κόντρα Τσίπρα – Στουρνάρα για την επίσκεψη Σόιμπλε

Αντιπαράθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Οικονομικών σημειώθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή» τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μην χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κος Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες…» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «αποτελεί προσωρινό δώρο του κου Σόιμπλε με αστερίσκο, να παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε τον κόσμο για την απόσυρση σε έξι μήνες, μονιμοποιείστε το 13% στην εστίαση, και ενισχύστε το ΣΔΟΕ και ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης ώστε να έχει η μείωση άμεσο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους στην εστίαση».

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας είπε στον κ. Τσίπρα: «Δεν είπατε την αλήθεια και το ξέρετε. Έχετε πέσει έξω στις προβλέψεις σας και επενδύετε στην απαισιοδοξία, ενώ εμείς στην αισιοδοξία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8% το πρώτο τετράμηνο. Ήδη χαλαρώνουν κάπως οι όροι του Μνημονίου. Πριν λίγο καιρό μειώσαμε και το ειδικό τέλος στα ακίνητα κατά 15%, αλλά δεν είπατε τίποτε» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Όσους έχουν εισόδημα ή σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ, προσπαθούμε να τους ελαφρύνουμε με το πολυνομοσχέδιο. Καταθέσαμε τόσες προσθήκες για πολυτέκνους και αναπήρους. Ένδειξη της δικής σας πολιτικής, είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει η Κύπρος πριν λίγο καιρό – και είδαμε το αποτέλεσμα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας