More

  Υπόθεση Novartis: Η Ράικου ανοίγει τον δρόμο και για άλλους εισαγγελείς

  Η Ράικου ανοίγει τον δρόμο και για άλλους εισαγγελείς

  • Η κομβική κατάθεση της πρώην δικαστικού λειτουργού Διαφθοράς για τον
  Δ. Παπαγγελόπουλο που κατονόμασε ως «Ρασπούτιν»
  • Πώς ανοίγει η έρευνα και για άλλες υποθέσεις

  Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

  Η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, την ερχόμενη Τρίτη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά τις ημέρες και τα έργα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, είναι ιδιαίτερα κομβική. Όχι μόνο επειδή η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός είναι η μοναδική η οποία είχε το «θάρρος» να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αλλά γιατί το περιεχόμενό της ενδεχομένως να ανοίξει τη «βεντάλια» της έρευνας. Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν ότι η κα Ράικου είναι αποφασισμένη να μιλήσει για όλους και για όλα. Και θεωρούν βέβαιο ότι θα κατονομάσει –εφόσον φυσικά ερωτηθεί- και άλλους συναδέλφους της οι οποίοι υπήρξαν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των μεθόδων που –καταγγέλλεται- ότι μετερχόταν ο Παπαγγελόπουλος και κυρίως τη στενή σχέση που είχε με την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

  Έτσι, λοιπόν, θεωρείται πολύ πιθανόν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής να «αναγκαστούν» να καλέσουν ως μάρτυρες και άλλους λειτουργούς της Θέμιδος οι οποίοι –όπως έχουμε αποκαλύψει εδώ και μήνες- είναι σε θέση να συνεισφέρουν στο έργο τους, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους στην υπόθεση. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τουλάχιστον δυο εισαγγελικοί λειτουργοί βρίσκονται με το «δάκτυλο στη σκανδάλη»,έτοιμοι να μιλήσουν για όλα όσα φέρονται να βίωσαν κατά τη διάρκεια της απόλυτης ηγεμονίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα –και αυτό είναι σημαντικό- τα όσα γνωρίζουν δεν προέρχονται από διηγήσεις τρίτων ή από «κουτσομπολιά» που ακούγονται στους διαδρόμους του Εφετείου και του Αρείου Πάγου, αλλά από καταγραφές γεγονότων ιδιαίτερα συναρπαστικών.

  Η «Μ» έχει γράψει ότι η υπόθεση της Novartisδεν είναι η μόνη που εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο που ο πρώην υπουργός επιχειρούσε να μετατραπεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή των εξελίξεων και ρυθμιστή των ερευνών. Υπάρχουν και άλλες υποθέσεις για τις οποίες –για ανεξήγητους λόγους- επιθυμούσε να ελέγξει δια των εισαγγελέων Διαφθοράς. Δυο από αυτές όπως αποκάλυψε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, ήταν η υπόθεση Σάλλα-Λογοθέτη αλλά και της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου. Για την πρώτη ο Αγγελής κατέθεσε ότι η Ελένη Τουλουπάκη «έπαιζε καθυστερήσεις» και αναγκάστηκε να την «απειλήσει» προκειμένου να ξεπαγώσει την έρευνα η οποία καρκινοβατούσε επί ενάμιση χρόνο στο γραφείο της και για τη δεύτερη ότι έβαλε τα κλάματα ενώπιον της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, όταν της επισήμανε τις πλημμέλειες της έρευνάς της.

  Τι είχε καταθέσει η Ράικου

  Η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς καταθέτοντας (δις) στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη, αποκάλυψε τα πάντα για τις πιέσεις που δεχόταν από τον «Ρασπούτιν». Η Ελένη Ράικου περιγράφει στην κατάθεσή της τηλεφωνικό διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αφού είχε προηγηθεί στο γραφείο της εισαγγελικής λειτουργού επίσκεψη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου.

  Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να ζήτησε φορτικά από την Ελένη Ράικου να στείλει τη δικογραφία με πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή και εκείνη του απάντησε ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία.

  «Στείλ’ τα εσύ και θα αναλάβουν άλλοι μετά», της απάντησε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, με την Ελένη Ράικου να επιμένει ότι δεν πρόκειται να το πράξει, καθώς είναι «άλλης Σχολής και δεν τα κάνει αυτά».

  Τότε, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της απάντησε απειλητικά: «Μείνε με τη Σχολή και θα δεις» και της έκλεισε το τηλέφωνο. Είχε καταθέσει: «Τον Φεβρουάριο του 2017 και ενώ ερευνούσαμε μεταξύ άλλων και τη Novartis με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου την οποία γνώριζα και η οποία επαίρονταν ότι έχει πολλά χρόνια σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ήθελε να πληροφορηθεί για την έρευνα αυτή.Με ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και μου έκανε εντύπωση γιατί δεν με είχε ρωτήσει κανείς άλλος δημοσιογράφος.Στην αρνητική μου απάντηση εκείνη μου αντέτεινε με επιθετικό ύφος ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και απόρησε που το αγνοούσα.Λίγες ημέρες αργότερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2017, δέχθηκα τηλεφώνημα στο τηλέφωνο της υπηρεσίας από τον προαναφερόμενο αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος με ρώτησε το ίδιο ακριβώς πράγμα (με την κυρία Παπαδάκου), δηλαδή τι γίνεται με την υπόθεση αυτή και αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.Του απάντησα ότι η έρευνα είναι στην αρχή και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.Αρχές Μαρτίου 2017 και πάλι με επισκέφθηκε η Παπαδάκου και αυτή τη φορά (πάλι) την ενδιέφερε τι έχω κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα.Και όταν της είπα ότι δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει αφού στο είπα πριν λίγο καιρό ότι δεν υπάρχει εμπλοκή για πολιτικά πρόσωπα, γιατί έχει κολλήσει σε αυτό, αυτή εκνευρίστηκε και μου είπε: «Τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει; Δεν σου είναι αρκετά;».Έκπληκτη της ζήτησα εξηγήσεις τι εννοούσε και εκείνη άρχισε να μου λέει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξωχώρια εταιρεία με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη, η οποία έπαιρνε χρήματα από τη Novartis για τον ίδιο αλλά και για να μοιράζει και σε άλλους πολιτικούς και ότι για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπήρχε βίντεο που τον έδειχνε να τα παίρνει πεντακάθαρα».Της είπα ότι πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα. Την προέτρεψα αν πράγματι η ίδια ή οποιοσδήποτε άλλος είχε τέτοια στοιχεία να τα προσκομίσουν ή να μας υποδείξουν ποιος τα έχει… Εκείνη μου είπε «φεύγω, πάω να βρω τα στοιχεία και θα επανέλθω». Της απάντησα «σήμερα σε περιμένω».Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας την πήρα τηλέφωνο αλλά μου είπε ότι ακόμα δεν τα έχει βρει αλλά μέχρι αύριο θα τα έχει βρει σίγουρα.Τελικά, η ίδια δεν εμφανίστηκε ποτέ ίσως φοβούμενη μήπως της πάρω κατάθεση. Επιπλέον, δεν προσκομίστηκε ποτέ και τίποτα από κανέναν.

  Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφωνεί και πάλι στο τηλέφωνο του γραφείου ο προαναφερόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τη φωνή του οποίου αναγνώρισα, λέγοντάς μου με επιτακτικό ύψος «ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή» και του απάντησα: «Υπουργέ, εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν».Αυτός τότε μου είπε με θυμό:«Έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι».Όταν δε του είπα «δεν είμαι αυτής της Σχολής» μου απάντησε «κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η Σχολή σου…».

  * Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΗΠΑ: Αγόρι 7 ετών το νεαρότερο θύμα κορωνοϊού στην Τζόρτζια

  Ένας επτάχρονος, χωρίς κανένα γνωστό υποκείμενο νόσημα, έγινε το μικρότερο σε ηλικία θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στην πολιτεία Τζόρτζια, μετέδωσαν αμερικανικά...

  Το άκυρο δώρο του πρίγκιπα Γουίλιαμ στην Κέιτ Μίντλετον

  Η επιλογή του τέλειου δώρου στα αγαπημένα μας πρόσωπα, συχνά είναι δύσκολη υπόθεση. Ακόμα και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ βρέθηκε σε αυτή τη θέση, όταν...

  Ροναλντίνιο: Η πρόταση του εισαγγελέα για την ποινή του

  Σύντομα όπως όλα δείχνουν θα τελειώσει η περιπέτεια του Ροναλντίνιο στην Παραγουάη. Όλα άρχισαν όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Παραγουάης προσπαθώντας, μαζί με τον αδερφό...

  Κορωνοϊός: Μάσκες ή ασπίδες; – Τι συμβουλεύει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

  Τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες...

  Βουλγαρία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ

  Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Βουλγαρία, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Μάλιστα, την Παρασκευή τα μπλόκα στην πρωτεύουσα Σόφια...