7:52 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ζαχάροβα για απέλαση Ρώσων διπλωματών: Εχθρική κίνηση, θα απαντήσουμε κατάλληλα

Ζαχάροβα για απέλαση Ρώσων διπλωματών: Εχθρική κίνηση, θα απαντήσουμε κατάλληλα

Νέα απάντηση, αυτή τη φορά μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, δίνει η Ρωσία για την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Η Μαρία Ζαχάροβα κάνει λόγο για «εχθρική κίνηση», και διαμηνύει πως η Μόσχα θα απαντήσει κατάλληλα στην απόφαση της Ελλάδας.

Απελάσεις 12 διπλωματών: Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

«Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν “personae n?n gratae”» τονίζει η Ζαχάροβα και συνεχίζει:

 

«Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Επιβεβαιώνει μόνο πόσο ζήλο παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας. Είναι λυπηρό που οι αιώνες ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της “διατλαντικής αλληλεγγύης”».

 

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που πήραν αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό μας από τη χώρα ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού. Αν και τώρα γίνονται όλα για να δυσφημιστεί η Ρωσία, να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στους διμερείς μας δεσμούς και να εξαντληθούν οι διπλωματικές μας αποστολές, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν μακροπρόθεσμα», αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Η Αθήνα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτήν την εχθρική κίνηση.Θα απαντήσουμε κατάλληλα.»

Τι ανέφερε χτες η Ρωσική πρεσβεία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στην απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών που εργάζονται στη Ρωσική πρεσβεία και στο Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία κάνει λόγο για «αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα», το οποίο «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας

«Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

 

«Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Απέλαση Ρώσων διπλωματών: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

 

Νωρίτερα, ανεπιθύμητα κηρύχθηκαν 12 μέλη Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας στη χώρα μας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επί της ουσίας, το υπουργείο Εξωτερικών προχωράει στην απέλαση των εν λόγω προσώπων, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

 

«Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae)», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας