13:54 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

21 ώρες σκοπιά για ΕΠΟΠ και ΕΜΘ σε ακριτικά νησιά - Απίστευτες καταγγελίες

21 ώρες σκοπιά για ΕΠΟΠ και ΕΜΘ σε ακριτικά νησιά - Απίστευτες καταγγελίες

“Βροχή καταγγελιών” από νησιά του Αιγαίου για εξαντλητικές 24ωρες υπηρεσίες που έχουν ήδη επιπτώσεις στο προσωπικό. Οι καταγγελίες έχουν συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΣΥΣΜΕΔ “την περασμένη εβδομάδα, όπως μας εγνώσθη από συναδέλφους που υπηρετούν σε νησί της περιοχής ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, συνάδελφός μας και περί ώρα 23.00΄ λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, αποτέλεσμα της σωματικής του καταπόνησης συνεπεία της 24ωρης υπηρεσίας που εκτέλεσε” .

Όπως υποστηρίζει στο έγγραφό του παρά τα σαφώς καθορισμένα όρια “επήλθε τροποποίηση της χρονικής διάρκειας των υπηρεσιών, καθορισθείσα πλέον σε είκοσι τέσσερις (24) συνεχόμενες ώρες με τα στελέχη να εγκαθίστανται με την ανάληψη της υπηρεσίας τους στην κεντρική πύλη, με εξάρτηση, μη δυνάμενα να απομακρύνονται από αυτή παρά μόνο για λήψη φαγητού και ολιγόλεπτη ανάπαυση και σε προκαθορισμένο ωράριο (τις μεσημβρινές ώρες από 12.30 Ω έως 14.00 Ω ο βοηθός αξκού Κ. Πύλης και 15.00 Ω έως 16.30 Ω ο αξκός Κ. Πύλης και τις βραδινές ώρες από 19.30 Ω έως 21.00 Ω ο βοηθός αξκού Κ. Πύλης και 21.00 Ω έως 22.30 Ω ο αξκός Κ. Πύλης). Με έμφαση δε, τονίζεται ότι ένα (1) εκ των δύο (2) στελεχών που εκτελούν τα προαναφερόμενα καθήκοντα δύναται εκ περιτροπής να βρίσκεται εντός του φυλακίου κεντρικής πύλης καθήμενος.

Ήδη, εκτός του συγκεκριμένου περιστατικού όπως αναφέρθηκε , αρκετά είναι τα στελέχη που έχουν υποστεί ηλίαση και συνεπεία της σωματικής καταπόνησης και κόπωσης, εξαιτίας της ανωτέρω 24ωρης και άνευ ανάπαυσης υπηρεσίας, αδυνατούν να οδηγήσουν οι ίδιοι τα ΙΧΕ αυτοκίνητα οχήματά τους προκειμένου, και μετά τη λήξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας τους, να αποχωρήσουν από τη Μονάδα τους κάνοντας χρήση του ευεργετήματος της 24ωρης απαλλαγής τους και να μεταβούν στην οικία τους για ξεκούραση.

Επειδή οι ανωτέρω υπηρεσίες και με τη μορφή που αυτές καθορίσθηκαν (24ωρες χωρίς ανάπαυση και τις περισσότερες ώρες σε όρθια στάση με εξάρτηση) ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια ζωής συναδέλφου μας ή πρόκληση σοβαρών μη αναστρέψιμων προβλημάτων υγείας, παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και παρέμβασή σας με κατά κρίση σας ενέργειες προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της χρονικής διάρκειας της υπόψη υπηρεσίας (με κατανομή περισσοτέρων των 2 στελεχών στο 24ωρο), ενόψει μάλιστα και του θέρους του 2013, και σύμφωνα πάντα με το νομοθετημένο ωράριο εργασίας και ανάπαυσης των στρατιωτικών.

Οι καταγγελίες έχουν φθάσει και στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων το οποίο σε δική του κάνει λόγο για την “τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι ΕΠ.ΟΠ.-ΕΜΘ σε Μυτιλήνη και Σάμο καθώς όπως μας καταγγέλλουν «κουτουλάνε» από την κούραση και την αγρύπνια. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντέξουν καθώς στο πλαίσιο των 24ωρων υπηρεσιών βρίσκονται «να βαρούν σκοπιά» 21 ώρες, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα διατίθενται για τα γεύματα τους κλπ.

Αιτία είναι η διαταγή (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση μας) που εκδόθηκε στις 15/5 από την ΑΣΔΕΝ/ΙΔΠΑ και η οποία αναφέρει ότι «γνωρίζεται ότι η κεντρική πύλη αποτελεί τη βιτρίνα κάθε στρατοπέδου καθότι είναι η πρώτη εικόνα και το πιο ευαίσθητο σημείο της. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε τις υπηρεσίες εκεί να τις αναλάβουν αποκλειστικά μόνιμοι (ΕΠ.ΟΠ.-ΕΜΘ) με συγκεκριμένη εκπαίδευση και ικανότητες. Πλέον απαιτείται στα νησιά που ανήκουν υπηρεσιακά στην ΑΣΔΕΝ «άψογη εμφάνιση, πλήρη εκπαίδευση στα καθήκοντα, ευγένεια και στρατιωτική συμπεριφορά»!

Τις υπηρεσίες αυτές των κεντρικών πυλών εκτελούν (4) μόνιμοι υπαξιωματικοί με κατάλληλη εκπαίδευση, την οποία η διαταγή προβλέπει να ανανεώνουν, ενώ οι επιλεγμένοι για αυτό το πόστο είναι σταθεροί και δεν εναλλάσσονται. Ουσιαστικά αναλαμβάνουν να εκτελέσουν καθήκοντα Σκοπού και Αρχιφύλακα Πύλης που ισοδυναμούν σε τρεις (3) 8ωρες βάρδιες, με μόνο δικαίωμα τη μεταξύ τους εναλλαγή! Όταν ο ένας είναι σκοπός ο άλλος είναι στο κουβούκλιο -σε ετοιμότητα και όχι άραγμα- και μετά αλλάζουν.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους από τις 7.30 π.μ της μιας μέρας μέχρι τις 7.30 π.μ. της επομένης που θα παραδώσουν, πρέπει να φέρουν μπερέ-αλεξίσφαιρο-όπλα-πλήρη εξάρτηση-κράνος.

Ουσιαστικά η διαταγή του Στρατηγού διοικητή ΑΣΔΕΝ παραβιάζει τόσο τη διαταγή Φ130….της 14/9/2012 του ΓΕΣ όσο και τη πάγια διαταγή 1-23/2009 προσθήκη 7, παραρτήματος Δ που καθορίζει τη διάρκεια της ένοπλης υπηρεσίας ως εξής:

Διάρκεια ένοπλης υπηρεσίας από οπλίτες θητείας (6) ώρες το 24ωρο

Από ΕΠ.ΟΠ. και λοιπά στελέχη μέχρι (8) το 24ωρο.

Οι ΕΠ.ΟΠ.-ΕΜΘ που καταγγέλλουν τα παραπάνω συνειδητοποιούν και συμμερίζονται τους λόγους που ώθησαν το διοικητή στην έκδοση της παραπάνω διαταγής (υπηρεσιακούς και φροντίδα για προσωπικό) αλλά νοιώθουν ότι οι ίδιοι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθουν.

Αυτό που ζητούν είναι η συμμετοχή περισσότερων ΕΠ.ΟΠ.-ΕΜΘ (σε κάθε 24ωρη υπηρεσία πύλης να είναι 4 υπαξιωματικοί αντί για 2 που είναι σήμερα) ώστε να μην εξαντλούνται.

Έχουν εμπιστοσύνη στην καλή διάθεση του Στρατηγού και θεωρούν ότι τα δίκαια αιτήματα τους θα εξεταστούν και θα δοθεί η κατάλληλη λύση”.

Εμείς να προσθέσουμε μόνο ότι αυτό που πρώτα απ΄ όλα ενδιαφέρει είναι όσοι υπηρετούν στα νησιά μας να είναι ετοιμοπόλεμοι. Για την “βιτρίνα” που ανησυχεί ο στρατηγός τι να πούμε; Αν του περισσεύει ανθρώπινο δυναμικό ας την προσέξει. Αλλά όπως προκύπτει δεν του περισσεύει. Ας κοιτάξει λοιπόν την ουσία.

πηγή:  onalert.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας