11:06 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Μπαταχτσής... ο δήμος Θεσσαλονίκης

Μπαταχτσής... ο δήμος Θεσσαλονίκης

Του Θάνου Πασχάλη

Φοροαποφυγή – μαμούθ ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης εντόπισαν μετά από προσωρινό και τακτικό φορολογικό έλεγχο η Θ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης και ειδικό συνεργείο ελέγχου μετά από διαχειριστικό φορολογικό έλεγχο που διενήργησαν στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου για την περίοδο 1993-2011.

Με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Εσόδων ειδοποίησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να προβεί άμεσα στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 29,947 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο του ειδικού συνεργείου ελέγχου με επικεφαλής την οικονομική επιθεωρήτρια Μαρία Θεοδωροπούλου, ο οποίος όμως διακόπηκε προσωρινά (πότε άραγε θα ολοκληρωθεί?) ,εντόπισε φορολογικό χρέος 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο προσωρινός έλεγχος της Θ’ Εφορίας Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για επιπλέον φορολογικές οφειλές ύψους 23,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο για 19 ολόκληρα χρόνια ,και επί πολλών δημοτικών αρχών του Δήμου, δεν καταβάλλονταν στην Εφορία τα ακριβή ποσά φόρων, όπως φόρος μισθωτών υπηρεσιών των υπαλλήλων, φόρος ελευθέρων επαγγελματιών (βάσει συνεργασιών με λογιστές κ.λπ.), φόρος αιρετών, χαρτόσημο σε μισθώσεις ακινήτων, φόρος εισοδήματος, Φ.Π.Α. κ.λπ.

papageorgopoulos2822013

Η εικόνα είναι ενδεικτική της διάλυσης που επικρατούσε στο συγκεκριμένο δήμο – και όχι μόνον – τα προηγούμενα χρόνια καθώς εκτός των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που δεν καταβάλλονταν στα ταμεία, υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη για υπεξαίρεση δεκάδων
εκατομμυρίων ευρώ του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων προσώπων, οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου είχαν πρωταγωνιστήσει και στο “σπορ”…της φοροαποφυγής.

Πρόσφατα μάλιστα, εκτός της αποφυγής των φορολογικών υποχρεώσεων ,η οικονομική επιθεωρήτρια Μαρία Θεοδωροπούλου εντόπισε κατά τον έλεγχο άλλα 5,1 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αφορούσαν πλαστά διπλότυπα είσπραξης με απόδοση κρατήσεων σύνταξης για εργαζόμενους του Δήμου. Με τα πλαστά αυτά αποδεικτικά είσπραξης , οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης πετύχαιναν να αποκρύβουν την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ , εμφανίζοντας δήθεν οτι αποδίδονταν οι ασφαλιστικές εισφορές στο δημόσιο ενώ στην πραγματικότητα υπεξαιρούντο.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας