10:16 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Οι μεγάλες δικές του 2015

Οι μεγάλες δικές του 2015

Το 2015 μπορεί να θεωρηθεί χρονιά ορόσημο για τα ποινικά χρονικά καθώς πλήθος δικογραφιών που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, βρίσκονται ένα βήμα από τις δικαστικές αίθουσες. Σκάνδαλα, βρόμικο χρήμα , απόπειρες ανθρωποκτονίας και μίζες στο εδώλιο . Το δικαστικό «μπουκέτο» του 2015 έχει μία σειρά από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις που συγκλόνισαν τη κοινωνία αλλά και έβαλαν «βόμβα» στο πολιτικό σύστημα. Η Χρυσή Αυγή, το σκάνδαλο της Siemens, η λίστα Λαγκάρντ, τα σκάνδαλα στο χώρο της ενέργειας καθώς και τα τραπεζικά σκάνδαλα θα απασχολήσουν όχι μόνο τους δικαστές  αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Xrysi aygh

Η δίκη για την Χρυσή Αυγή αναμένεται να γίνει μέσα στο 2015. Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου Εφετών. Ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε σε εισήγησή του να δικαστούν 70 από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Κάποια από τα αδικήματα που τους βαραίνουν είναι: ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή και άλλα.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο, με βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η δίκη πρέπει να ξεκινήσει εντός του επόμενου διμήνου από σήμερα και ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η υπόθεση για τη Μονή Βατοπεδίου 

moni vatopediou

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι 14 και μεταξύ τους βρίσκεται ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρτέμιος και η Αικατερίνη Πελέκη. Βαραίνονται με τις κατηγορίες για απιστία σε βάρος της υπηρεσίας, ψευδείς βεβαιώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές, απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει μέσα στο 2015.

Υπόθεση Siemens

Siemens

Ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια επισταμένων ερευνών προς κάθε κατεύθυνση, η Δικαιοσύνη προχώρησε στην πρώτη πλήρη αξιολόγηση του τεράστιου υλικού που έχει συγκεντρωθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές στην υπόθεση της Siemens. O εισαγγελέας Εφετών Γαληνός Μπρης υπέβαλε στο δικαστικό συμβούλιο πρόταση-μαμούθ 2.368 σελίδων, με την οποία ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη και με βαριές κατηγορίες συνολικά 64 άτομα, ως εμπλεκόμενα στο κουβάρι των παράνομων πληρωμών και της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Energa – Hellas Power

Energa Hellas Power

Στις αρχές του επόμενου έτους θα εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η υπόθεση της Energa και Hellas Power που στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο, περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίσταση είναι συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Υπόθεση Proton Bank

lavrediadis_proton_bank

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν στις 23 Μαρτίου 2015 43 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.  Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, θα δικαστεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λαυρεντιάδης που ήταν πρόεδρος του δ.σ. της Proton Bank, φέρεται να έδινε δάνεια τα οποία κατέληγαν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του. Aυτές τις ημέρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κακουργημάτων διεξάγεται η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Ανδρεαδάκη με κατηγορούμενο και πάλι τον Λ. Λαυρεντιάδη.

 Η δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την FB Bank

tt

Στο ακροατήριο αναμένεται να φτάσουν το 2015 οι δύο δικογραφίες χορήγησης επισφαλών δανείων σε διάφορους επιχειρηματίες καθώς οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί. Το συνολικό ποσό των δανείων του Τ.Τ. αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται και οι πρώην διοικητές της Τράπεζας, Φιλιππίδης και Παπαδόπουλος. Όλοι είναι αυτή τη στιγμή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Όσον αφορά την FB Bank, τα δάνεια είναι σαφώς λογότερα καθώς υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δίκη Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

papageorgopoulos

Στις 26 Ιανουαρίου 2015 αναμένεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο τέως δημάρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για τη νομιμοποίηση εσόδων, ύψους σχεδόν 260.000 ευρώ, από εγκληματικές δραστηριότητες, υπόθεση που συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Η νέα δικάσιμος (η δίκη αναβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2014)  συμπίπτει με την ημέρα που προσδιορίστηκε να διεξαχθεί η δίκη του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια για την ίδια πράξη (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας