12:08 Σάββατο 18 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Eurogroup: Συμφωνία ή ρήξη; (συνεχής ενημέρωση)

Eurogroup: Συμφωνία ή ρήξη; (συνεχής ενημέρωση)

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ξεκινά σε λίγα λεπτά η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, μετά το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική πρόταση αποτελεί την αφετηρία της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και πάνω σε αυτή θα «πατήσουν» οι Ευρωπαίοι εταίροι για να βρεθεί αντι-πρόταση, η οποία θα γίνει αποδεκτή από Αθήνα και Βερολίνο.

Η σημερινή διπλωματική μάχη έχει όλα τα χαρακτηριστικά του… θρίλερ, δεδομένου ότι -όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές- η Γερμανία δείχνει να αρνείται στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς υποχώρησης.

Ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση αρκέστηκε να πει: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε. Θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα. Δεν είναι ζήτημα των χωρών ξεχωριστά, αλλά όλης της Ευρώπης. Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο».

Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο Grexit απάντησε ξερά: «Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Πρόκειται για όλη την Ευρώπη και όχι ξεχωριστά τις χώρες».

Φειδωλοί στις δηλώσεις τους Ολάντ και Μέρκελ

Το στίγμα τους εν όψει του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα έδωσαν με κοινές τους δηλώσεις μετά το ραντεβού τους στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να βρούμε λύση. Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και η ΕΕ να “ακούσει” τη ψήφο των Ελλήνων», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από τη μεριά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι «μας απασχόλησε το θέμα της Ελλάδας στη συνάντησή μας».

Η κα. Μέρκελ ήταν εξαιρετικά φειδωλή στις αναφορές της στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, αναφέροντας ότι «χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις στην ουσία των διαβουλεύσεων στο σημερινό Eurogroup».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Ολάντ απάντησε πως δεν γνωρίζει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης κάτι τέτοιο.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες για αυτό. «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτή η πορεία να συνεχιστεί», σημείωσε.

Συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε-Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας διεξάγουν συνομιλίες με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup, προσπαθώντας να προλειάνουν το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μετέχουν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλου (σ.σ. ο οποίος είναι παράλληλα υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας), και η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με διαφορετικές συνθέσεις, καθώς δεν είναι και οι τέσσερις παρόντες σε όλα τα στάδια των συνομιλιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Προσερχόμενος για τις συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία με την ευρωζώνη τονίζοντας ότι «ελπίζω στο τέλος να βγει λευκός καπνός».

«Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη, έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και την αξιοκρατία» είπε ο Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν καλυφθεί «τα τέσσερα πέμπτα» της διαδρομής που χρειαζόταν να διανυθεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

«Κάνουμε ό, τι καλύτερο»

Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρακτορείο Reuters, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για αμοιβαία επωφελής λύση, αναφέρει ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, όπου επισημαίνει ότι η Ελλάδα σέβεται και τις αρχές της Ευρώπη αλλά και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

«Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό, τι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού.

Του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. και του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη.

Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή.

Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε».

Άλλαξε η ώρα του Eurogroup

Σε έναν μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων πριν απο την έναρξη του εξαιρετικά κρίσιμου Eurogroup, έχουν επιδοθεί τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ο επικεφαλής του Eurogrοup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η Κομισιόν διά του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και φυσικά οι αντιπροσωπείες των Υπουργείων Οικονομικών των υπολοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης, με κεντρικό άξονα την γερμανική αποστολή υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κοινός στόχος είναι η άμβλυνση των διαφορών που χωρίζουν την Ελλάδα και τους εταίρους απο μια συμφωνία επί του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος στήριξης της χώρας, βάσει των δεσμεύσεων που δεχόνταν να αναλλάβει η Ελλάδα, όπως αναφέρονται στην Επιστολή Βαρουφάκη.

Ο πυρετός διεργασιών και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είναι τόσο έντονος, που οδήγησε σε μετάθεση κατά μιάμιση ώρα της έναρξης του Eurogroup, που αναμένεται να αρχίσει στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε, μέσω Twitter  ο Πρόεδρος του Eurogroup, αναφέροντας μάλιστα ότι θα προβεί και σε μια σύντομη δήλωση πριν από την έναρξη του Συμβούλίου των Υπουργών Οικοκομικών της Ευρωζώνης.

Πηγές των Βρυξελλών, έλεγαν ότι είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί τετραμερής σύσκεψη μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίχως να αποκλείουν σε αυτήν να μετάσχει τελικώς και ο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής αν…» 

Θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup απόψε Παρασκευή, δήλωσε η Ελενα Παναρίτη στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η πρώτην βουλευτής συμμετέχει στις διεργασίες των διαπραγματεύσεων ως μέλος του τεχινικού κλιμακίου που συνοδεύει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ηδη από το Σάββατο, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε δηλώσει πως είναι δυνατή και όχι απίθανη μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Στην ίδια γραμμή, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει την κυβερνητική τακτική εφόσον οι συζητήσεις στο Eurogroup αποτύχουν, και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που δήλωσε σήμερα ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία νομίζω ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με πολιτικές παρεμβάσεις, με πολιτική παρέμβαση στο υψηλότατο επίπεδο που φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί πέρα περισσότερα αντανακλαστικά, περισσότερος ρεαλισμός και λιγότερη θρησκευτική προσήλωση στις αποτυχίες».

Ξεκάθαρες οι απαιτήσεις των Γερμανών από την Ελλάδα

Η Γερμανία, πάντως, στο πλαίσιο του EuroWorking Group, αφού χαρακτήρισε ευθέως το ελληνικό κείμενο «Δούρειο Ιππο» δήλωσε ξεκάθαρα πως έχει τέσσερις βασικές απαιτήσεις και πως χωρίς αυτές δεν υπάρχει καν λόγος να γραφτεί κείμενο για το  Eurogroup.

  • Παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας
  • Συμφωνία με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγές των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο
  • Επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος
  • Η Ελλάδα πρέπει δημοσίως να επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από τη λήψη μονομερών μέτρων ώστε να για να αντιστρέψει την πρόοδο του τρέχοντος προγράμματος (πχ απόσυρση των ανακοινωθέντων νομοσχεδίων)

Παράθυρο για συμφωνία 

Παρά το γεγονός πως οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας φάνηκε να φθάνουν στα άκρα και η ολική ρήξη ήταν κάτι παραπάνω από ορατή, ήλθε ένα δημοσίευμα από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση ανοίγει ένα παράθυρο συμφωνίας με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg, Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και προσθέτοντας ότι δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό που ερμηνεύεται ως «παραθυράκι» δεν συνάδει απόλυτα με τους σκληρούς όρους που έθεσε η γερμανική πλευρά ενώπιον του EuroWorking Group, αλλά και το αυστηρό «nein» του κ. Σόιμπλε.

Ολονύχτια τηλέφωνα

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες βράδυ, αρχικά με την καγκελάριο Μέρκελ και στη συνέχεια με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι, φυσικά και με τον Ζαν Κλοντ Γιιούνκερ, ήταν σε θερμό κλίμα, ιδίως με τους δύο τελευταίους. Ακόμη όμως και με τη Γερμανίδα καγκελάριο η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, παρότι δεν μπορεί να προδικάσει κανείς τη στάση της κυρίας Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: Μέρκελ – Ολάντ: Επιθυμούμε και εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Βαρουφάκης: Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε λευκό καπνό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας