1:29 Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Έσκασε η...βόμβα με την πλαστογραφημένη υπογραφή Αβραμόπουλου

Έσκασε η...βόμβα με την πλαστογραφημένη υπογραφή Αβραμόπουλου

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Δικαίωση για τις αποκαλύψεις του ereportaz.gr αποτελεί η είδηση-βόμβα η οποία βγήκε από το στόμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για το διαγωνισμό των ελικοπτέρων μέσω της εταιρίας NAMSA. Σε δηλώσεις του ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι για να πραγματοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία υπήρξε πλαστογραφία της υπογραφής του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Εντύπωση πάντως είχε προκαλέσει το γεγονός ότι παρότι το συγκεκριμένο έγγραφο κάνει  τον γύρο του Διαδικτύου ο κ. Αβραμόπουλος δεν έχει σπεύσει να καταθέσει τα ένδικα μέσα που έχει δυνατότητα προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος έφτασε στο σημείο να πλαστογραφήσει μια υπουργική υπογραφή.

Μάλιστα είχε προκληθεί σάλος από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του ereportaz.gr που είχε φέρει  το μεγα σκάνδαλο, στο φως της δημοσιότητας από το Δεκέμβριο του 2013.

Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης καθώς εκκρεμεί σχετική δικογραφία στους εισαγγελείς κατά των εγκλημάτων Διαφθοράς. Η υπόθεση ωστόσο δεν έχει προχωρήσει.

Δείτε το έγγραφο

AVRAMOPOULOS-NAMSA-1

Η έρευνα – οι αποκαλύψεις του ereportaz

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς  έχει ως σκοπό την αποκρυπτογράφηση των «ειδικών» κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν «ειδικά» κριτήρια για τη σύγκριση των τιμών των εταιρειών με αποτέλεσμα να μην προκριθεί η πλέον οικονομική προσφορά.

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι η ΝΑΜSA και η Skylink σύναψαν συμβόλαιο στις 31-5-2012 χωρίς τη σχετική έγκριση από πλευρά της φυσικής και πολιτική ηγεσίας της Πυροσβεστικής, ενώ επισημαίνουν, ωστόσο, ότι λόγω ελλείψεως χρόνου το ελληνικό Δημόσιο είναι αναγκασμένο να δεχθεί τη συγκεκριμένη λύση.

Η διαδικασία

Στις 11 Μαϊου 2012 ολοκληρώθηκε, στο Λουξεμβούργο, η αξιολόγηση των προσφορών των εταιρειών. Την ίδια ημέρα υπεγράφη πρακτικό (από στελέχη της NAMSA και κλιμάκιο της Π.Υ.) που έκρινε ως πλέον συμφέρουσα την προσφορά μιας ελληνικής εταιρείας.

Στις 21 Μαϊου 2012 ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στηριζόμενος στο υπογεγραμμένο από τα στελέχη της NAMSA και της Π.Υ. έγγραφο, υπέγραψε την υπ. αριθ. 25895 απόρρητη απόφαση η οποία ενέκρινε τα ποσά τα οποία έπρεπε να εκταμιευθούν από το ελληνικό Δημόσιο για τη μίσθωση των ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου. Παρόλο που στην απόφαση –για ευνόητους λόγους- δεν ονοματίζεται η εταιρία, μια απλή σύγκριση της προσφοράς της ελληνικής εταιρείας και της ανάλυσης κόστους που γίνεται στο απόρρητο έγγραφο πιστοποιεί την εταιρεία που επελέγη.

Ωστόσο στις 31 Μαϊου ο Νατοϊκός Οργανισμός, κάνει στροφή 180 μοιρών και γνωστοποιεί ότι για λόγους «εξισορρόπησης της παραγωγής» αποφασίζει να συμβληθεί με την εταιρεία Skylink.

Μάλιστα παραδέχεται ότι κάλεσε την συμβαλλόμενη εταιρεία να βελτιώσει την προσφορά της, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική με εκείνη της ελληνικής εταιρείας που είχε επιλεχθεί. Μια ημέρα αργότερα κοινοποιεί τη συγκεκριμένη απόφαση και στην ελληνική ηγεσία η οποία θα έπρεπε να είχε και τον τελευταίο λόγο. Τα πράγματα όμως δεν εκτυλίχθηκαν έτσι καθώς τα ελικόπτερα ήρθαν στη χώρα μας χωρίς να είναι ενήμερη η ελληνική πλευρά.

Το διαβαθμισμένο έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά: «… Περαιτέρω ενημερωθήκαμε, αίφνης, από 6-6-2012 μέσω email από τη ΝΑMSA ότι ο ελάχιστος συμβατός μειοδότης είναι η εταιρεία Skylink και η κινητοποίηση (προς ανάπτυξη της χώρας μας των δυο πρώτων ελικοπτέρων) είναι ήδη σε εξέλιξη. Κατόπιν πληθώρας emails και τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπευθύνους της ΝΑΜSA για παροχή διευκρινίσεων όσον αφορά απαίτηση δήλωσης επιλεξιμότητας, διαδικασίες μηχανισμού εξισορρόπησης παραγωγής, κτλ, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων και πάντως όχι ορθόδοξα ότι έχει συναφθεί συμβόλαιο μεταξύ ΝΑΜSA και Skylink από 31 Μαϊου 2012. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία συγκατάθεση στη NAMSA, ούτε έχει εκδοθεί απόφαση αποδοχής της συγκεκριμένης οικονομικής προσφοράς».

Στη συνέχεια του εγγράφου επισημαίνεται, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ακολουθούσε τις «διαταγές» του συγκεκριμένου υπαλλήλου της NAMSA θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει αποζημίωση στην εταιρεία, ενώ υπάρχει και μια έμμεση παραδοχή του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν ήταν η πλέον συμφέρουσα καθώς στις 13-6-2012 o Nατοϊκός Οργανισμός ενημερώνει τους έλληνες αξιωματούχους ότι θα προσπαθήσει να βρει μια «φιλική λύση» σε περίπτωση που το κόστος διογκωθεί!

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας