1:46 Σάββατο 18 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Καμία απάντηση για το στικάκι

Καμία απάντηση για το στικάκι

Το μεσημέρι συνεχίζεται  στο Ειδικό Δικαστήριο εκδίκαση της υπόθεσης Παπακωνσταντίνου, με τη συνέχιση μαρτύρων για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Ξετίναξαν την πρώην διευθύντρια του Γ. Παπακωνσταντίνου

Χθες πάντως, απασχόλησε έντονα τους δικαστές το πως χάθηκε το επίμαχο cd που έφτασε από τη Γαλλία στα χέρια της πρώην διευθύντριας του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσής Χατζή.

«Σε ποιον το παραδώσατε; Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε; Γιατί χάθηκε;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε πρόεδρος και εισαγγελέας την μάρτυρα, με τον πρόεδρο να λέει στην κ. Χατζή: «Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε περισσότερα από όσα λέτε».

Από την πλευρά της η εισαγγελέας της έδρας κυρία Δημητρίου, «εξερράγη» κατόπιν της αναφοράς της κυρίας Χατζή, ότι συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου -μετά την παραλαβή του CD από τη Γαλλία- στην οποία συμμετείχαν οι πρώην επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. Ιωάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης και ο νομικός σύμβουλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Αναστάσιος Μπάνος.

Και εξέφρασε την απορία της η εισαγγελέας της έδρας για τις αυξημένες αρμοδιότητες που είχε, αλλά και για το περίεργο ή παράδοξο ότι μια διευθύντρια υπουργού συμμετέχει σε σύσκεψη κρατικών παραγόντων που γινόταν αναφορά σε προσωπικά στοιχεία φορολογουμένων.

Μάλιστα, όρθια η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την ερώτημα: «Το Κράτος διοικείται από διευθυντές υπουργού; Πόσους υπαλλήλους είχε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών; Εγώ από τον πίνακα που έχω στα χέρια μου βλέπω 48-50, μετακλητούς και αποσπώμενους γραμματείς για το γραφείο του υπουργού».

«Αν υπήρχαν άλλα ερεθίσματα, ενδεχομένως και να τους ελέγχαμε», είπε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ Παν. Μαντούβαλος.

«Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, ψάχναμε σε βάθος 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό», είπε ο κ. Μασσίνας αναζητώντας άλλοθι. Για τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, το κατηγορητήριο έχει κενά, ενώ οι κατηγορίες αλληλοσυγκρούονται και αυτό θα διαφανεί στη διαδικασία.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι από τη δίκη

Τη στιγμή που ο τότε υπουργός Οικονομικών, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του, δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζει τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν επί σειρά μηνών οι οικονομικές υπηρεσίες κατέθεσε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου.

Ερώτηση: Ο κατηγορούμενος όταν, κατά την κατηγορία, αφαιρούσε αυτά τα τρία ονόματα από τη λίστα ήταν σε θέση να γνωρίζει όλα αυτά τα στοιχεία που εσείς εντοπίσαμε μετά από τόσους μήνες έλεγχο, εκτός αν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του;
Απάντηση: Δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.
Εισαγγελέας: Επί έξι μήνες συγκεντρώνατε τα στοιχεία. Αυτό το χρονικό διάστημα οι ελεγχόμενοι δεν γνωρίζουν ότι ελέγχονται;
Μάρτυρας: Από την υπηρεσία μας ειδοποιήθηκαν όταν ήρθε η στιγμή να δώσουν εξηγήσεις. Τότε ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Εισαγγελέας: Σας ενόχλησαν καθόλου αυτό το διάστημα πριν τους καλέσετε εσείς.
Μάρτυρας: Οχι. Ηταν γνωστό ότι γινόταν έλεγχος από τον εντοπισμό των επιπλέον ονομάτων. Είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Θεωρώ ότι το γνώριζαν.

Δεν επαναπάτρισαν τα κεφαλαία της Γενεύης οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου
Δεν επαναπάτρισαν τα κεφαλαία της Γενεύης παρά τη δυνατότητα που τους δόθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι συγγενείς του, κατέθεσε ο μάρτυρας αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ελέγχων που είχε διενεργήσει το ΣΔΟΕ.

Μάρτυρας: Στο διάστημα που δόθηκε η δυνατότητα επαναπατρισμού κεφαλαίων με μικρό φόρο το 2010 δεν εντοπίσαμε επαναπατρισμό από τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

Εισαγγελέας: Η λίστα παραλαμβάνεται 29/10/10. Θυμάστε πότε δόθηκε η δυνατότητα και ως πότε διήρκεσε η δυνατότητα επαναπατρισμού;

Μάρτυρας: Ηταν το 2010. Δεν θυμάμαι ακριβώς.

Ακόμα δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο!!!
Ο μάρτυρας εμφανίστηκε να αγνοεί ότι ακόμα οι φορολογικές αρχές δεν έχουν καταλογίσει πρόστιμο στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού που θέλησαν να καταδείξουν ότι η φερόμενη ζημιά με την οποία απείλησε κατά το κατηγορητήριο το δημόσιο ο κατηγορούμενος δεν έχει προσδιοριστεί.

Δημακόπουλος: Πότε θα οριστικοποιηθεί τελικά το εισόδημα για το οποίο θα φορολογηθούν;
Μάρτυρας: Οταν τελεσιδικήσει η υπόθεση
Δημακόπουλος: Εμείς ξεκινάμε μια δίκη με δεδομένο ότι υπάρχει ζημία. Υπάρχει ζημία;
Μάρτυρας: Αν από τη ΔΟΥ έχουν εκδοθεί αποφάσεις για πρόστιμα…
Δημακόπουλος: Ο φόρος εισοδήματος πότε θα οριστικοποιηθεί;
Μάρτυρας: Δεν έχει δηλαδή προσδιοριστεί φόρος μου λέτε;
Δημακόπουλος: Οχι

Οι σημερινοί νέοι μάρτυρες

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία θα καταθέσουν ως μάρτυρες οι:

  • Γεώργιος Αγγελόπουλος εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,
  • Σοφία Ρίτσου ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών Απόστολος
  • Δελτσίδης πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,
  • Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Θα ακολουθήσουν, πιθανά σε επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, οι καταθέσεις των:

  • Νικόλαος Αλιβιζάτος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της
  • Νομικής Σχολής Αθηνών και Νικηφόρος Διαμαντούρος Ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman –Στρασβούργο),

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας