6:48 Τετάρτη 8 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Μετωπική... των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Μετωπική... των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Στον απόηχο της έναρξης των συζητήσεων στο Brussels Group, που έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε απόψε το ελληνικό κοινοβούλιο για την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Για το πλεόνασμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτό δεν ήταν αυτό που διαφήμιζε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς, ενώ για τα δημόσια ταμεία σημείωσε πως δεν είχαν τίποτα μέσα και υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για τη λίστα μέτρων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αντί για περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ και  απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θα αντιπροτείνουν ένα πρόγραμμα χωρίς υφεσιακά μέτρα, ώστε να μην πληρώνουν πάντα το βάρος, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δήλωσε πως είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά είναι αδύνατη η πληρωμή του χρέους. Προανήγγειλε πως μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει αυτή η συζήτηση για το χρέος.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν φερέφωνα. Κάλεσε την αντιπολίτευση να αποφασίσει: “Υπογράψαμε μνημόνιο όπως λέτε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ή πάμε για τα βράχια όπως λέτε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο”, σημειώνοντας πως και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν.

Κάλεσε προσωπικά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Θεοδωράκη να του πουν εάν είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Όπως εξήγησε η νέα κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές και όχι μία άνευ όρων συνθηκολόγηση.

Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τον ρώτησε γιατί δεν έκαναν ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ επικαλέστηκε και δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας που ανέφερε πως στη λίστα Λαγκάρντ ήταν και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Παπασταύρου. Μάλιστα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως έκανε μόλις 10 αιτήματα προς τις ελβετικές τράπεζες για τους έλληνες που φοροδιαφεύγουν.

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Σαμαρά

samaras_vouli708a

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε με… φουλ επίθεση, λέγοντας όταν ανέβηκε στο βήμα πως “στομάχι να έχω, όλα θα τα ζήσω…”. Στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: “Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Εγώ επειδή είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής…”.

Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση στο κοινοβούλιο, με τον Α. Σαμαρά να λέει: “Προτιμάτε την τεθλασμένη; Άλλα να λέτε και άλλα να εννοείτε; Θέλω να πω ότι μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Είναι ντροπή. Ξέρω όμως γιατί το κάνετε. Για να κατασκευάσετε μέσα στη Νέα Δημοκρατία έναν Κατρούγκαλο”.

Σαμαράς: Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο

Όσον αφορά στα διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: “Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Με ό, τι ωφελεί την Ελλάδα και είμαστε απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό”.

Αν εμπνέατε εμπιστοσύνη δεν θα “έφευγαν” οι καταθέσεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έσταξε… “φαρμάκι” και για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας αν αυτές συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που προκρίνει η κυβέρνηση.

Όσο συνεχίζετε το θέατρο της εικονικής διαπραγμάτευσης, τόσο ο λογαριασμός θα αυξάνεται, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Άλλα σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά

– Τι απέγινε το πλήρως κοστολογημένο σας πρόγραμμα; Χάθηκε στη μετάφραση;
– Θυμάστε που ο υπουργός σας κύριε Τσίπρα έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε τα 7,2 δισ.;
– προσπαθείτε να πάρετε πίσω τα ψέμματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει
– Έχετε αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα από το e-mail Χαρδούβελη – Εκείνο το e-mail αφορούσε όμως το πως θα βγούμε από την κρίση, ενώ το e-mail Βαρουφάκη μας βάζει πιο βαθιά
– Σπρώξατε την χώρα στις εκλογές
– Εγώ δημιουργούσα φίλους, εσείς δημιουργείτε αληθινούς εχθρούς
– Χάνετε χρόνο κύριε Τσίπρα και ο λογαριασμός -που τον πληρώνει ο ελληνικός λαός- ανεβαίνει
– Αφήστε τα παραμύθια και μην κάνετε συγκρίσεις με την δική μας κυβέρνηση. Δεν σας παίρνει να κάνετε τέτοιες συγκρίσεις. Όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση δεν υπήρχε ανησυχία για το αν θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας
– Εμείς κάναμε αληθινή διαπραγμάτευση χωρίς φανφάρες. Για να τελειώσει η αβεβαιότητα, εγώ είμαι πρόθυμος να βοηθήσω. Μία σοβαρή συμφωνία εμείς θα την στηρίξουμε (αν δεν την σαμποτάρει το εσωτερικό σας) αλλά μην μας θεωρείτε δεδομένους
– Το κέντρο καταλήφθηκε ξανά από ορδές μεταναστών. Οι κουκουλοφόροι βανδαλίζουν ξανά, στο Πανεπιστήμιο έγινε ξανά κατάληψη
– Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να παραδώσετε την χώρα σε λαθρομετανάστες και κουκουλοφόρους
– Δεν έχετε καιρό κύριε Τσίπρα. Εγώ στην θέση σας δεν θα καλούσα εδώ συζήτηση εν μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει. Αν θέλετε τη λύση εμείς θα βοηθήσουμε

Μιχαλολιάκος κατά Σαμαρά

Mixaloliakos

Στον πρώην πρωθυπουργό επιτέθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του στη βουλή κατά τη συζήτηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ορδές λαθρομεταναστών που έχουν καταλάβει τις πόλεις. Τι παραπάνω είχαμε πει εμείς, που η κυβέρνησή του μας χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση για αυτά τα λόγια;», είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στη στιχομυθία του πρώην πρωθυπουργού με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την ομιλία του, κατά την οποία χαρακτήρισε λογοκρισία την παρατήρηση που του έκανε η πρόεδρος της βουλής.

«Ο κ. Σαμαράς μίλησε για λογοκρισία. Ενημερώνω το σώμα ότι αποσπάσματα από αγορεύσεις βουλευτών της ΧΑ έχουν μπει στη δικογραφία που έγινε με τις πολιτικές παρεμβάσεις εκείνης της εποχής που αποκαλύφθηκαν με το περίφημο βίντεο Μπαλτάκου, το οποίο ουδέποτε συζητήθηκε σε αυτή την αίθουσα», είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στη φράση του κ. Σαμαρά ότι η χώρα θα οδηγηθεί στα βράχια, αναφέροντας ότι αυτό το επέλεξε ο λαός. «Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός ψήφισε κατά του μνημονίου. Αν όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η χώρα οδηγηθεί στα βράχια, το επέλεξε ο λαός με πλήρη ευθύνη. Κι αν δεν το είχε αντιληφθεί, φρόντισε να το πει η ΝΔ με την προεκλογική προπαγάνδα και τα σποτ της κινδυνολογίας ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και θα σταματήσει η καταβολή των μισθών. Αρα, ο λαός εν πλήρη γνώσει ανέλαβε την ευθύνη να ρίξει τη χώρα στα βράχια, όπως ισχυρίζονται ότι θα συμβεί».

Ο αρχηγός της ΧΑ χαρακτήρισε το success story και το πρωτογενές πλεόνασμα ως καμμένη γη, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι ευθύνεται για την εκροή των καταθέσεων.

«Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στην εξουσία, την ψήφισε λαός για να καταγγείλει το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση. Ελπίζω να τηρήσει την υπόσχεσή της και να το πράξει γιατί μόνο τότε θα πάψει το καθεστώς της δουλείας και θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Μιχαλολιάκος.

«Είμαστε μαζί σας στις μεγάλες μάχες»

st-theodorakis

«Είναι ώρα να περάσετε από την ηδονή των συνθημάτων, στην ηδονή της δράσης, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης», είπε στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε επίσης από τον Πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ο ΟΛΠ και τα αεροδρόμια.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τον διέκοψε και ανέφερε πως στο Πεκίνο συζήτησε όχι για πώληση του ΟΛΠ αλλά για κοινοπρακτικό σύστημα.

Ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να αρχίσει να κυβερνά και να διώξει την απειλή της εξόδου από το ευρώ, αλλά και τα στελέχη της να δώσουν το καλό παράδειγμα και να φέρουν πίσω τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Πρότεινε ακόμη η επανασύσταση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ να έρθει στο ίδιο νομοσχέδιο με τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

«Δεν έγινε σήμερα ενημέρωση»

dimitris-koutsoumpas

«Σήμερα ούτε ενημέρωση έγινε. Επανάληψη συνθημάτων ήταν και μάλιστα αμήχανα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποφεύγετε την συζήτηση, όπως ο διάβολος το λιβάνι επειδή ξέρετε ότι θα σηκώνατε το χέρι μαζί με την Ν.Δ.» και γι’ αυτό το λόγο οδήγησε «σε παρωδία συζήτησης».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα».

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων. Και επί 40 μέρες δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση», είπε, ενώ επέκρινε τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ.

«Αποτελεί πρόκληση για το λαό μας. Η πείρα έχει δείξει ότι υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Έδωσε διαπιστευτήρια η κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επίθεση Βενιζέλου

e-benizelos

«Δέκα εβδομάδες παίζετε το ίδιο παιχνίδι για να περάσετε μία εβδομάδα, αλλά πάντα από χειρότερες θέσεις και μόνο και μόνο για να περάσετε μία εβδομάδα», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την ελληνική κοινωνία σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «το μνημόνιο 3 λέγεται νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλετε να την κάνετε γυριστή χωρίς κόστος».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο Ε. Βενιζέλος αναρωτήθηκε «τι σας πείραζε να πάρετε με τις δικές μας θέσεις; Θα σας πω: οι συμβολισμοί, οι λέξεις και οι προστασία των δικών σας ψεμάτων» και είπε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση σας άφησε ένα καθαρό και ασφαλές πλαίσιο για να κινηθεί η χώρα».

«Μην εγκαταλείψετε το εθνικό κεκτημένο», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε ταμειακό αδιέξοδο το οποίο έχει μετατρέψει σε στρατηγικό αδιέξοδο.

«Δεν είναι για γέλια, είναι κλαυσίγελος», πρόσθεσε, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έκρυβε την παράταση της δανεικής σύμβασης για να μην φανεί ότι της πήραν «μέσα από τα χέρια» τα 11 δισ. του ΤΧΣ και τώρα διεκδικεί να πάρει πίσω το 1,2 δισ.

«Ωραία, σκληρή διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.

«Ζητάτε από την αντιπολίτευση τα ρέστα για τα δημαγωγικά ψέματά σας των τελευταίων πέντε ετών. Ε, αυτό πάει πάρα πολύ», είπε εμφατικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ιστορικής σημασίας συνεδρίαση»

Nikos Nikolopoulos

Ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε την αποψινή συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΝίκοςΝικολόπουλος, που μίλησε επειδή απουσιάζει στο εξωτερικό ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος. Ο Νίκος Νικολόπουλος επέκρινε για τη ρητορική τους τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

“Ακούσαμε τον κ. Σαμαρά να λέει ότι χρωστάμε πολλά σε εκείνους που είναι το όνομά τους στη λίστα Λαγκάρντ. Είπε “μακάρι να είχαμε και άλλους Παπασταύρου”. Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Ο κ. Παπασταύρου, όταν βγήκε η λίστα Λαγκάρντ, με εντολή Σαμαρά, πήγε στις Ελβετικές τράπεζες συνοδεύοντας τον κ. Μαυραγάνη”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

“Τι κρίμα ο κ. Σαμαράς να μην έχει καταλάβει ακόμη ότι όσο επιμένει σε αυτή τη μονότονη ρητορική ότι δεν τον ακούει κανένας. Είπε τα ίδια για τα οποία τον αξιολόγησε ο ελληνικός λαός” ανέφερε ο Νίκος Νικολόπουλος. Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Νίκος Νικολόπουλος τον χαρακτήρισε “συμπρωθυπουργό” που σήμερα μίλησε “για τα άγια των αγίων”.

“Ακούσαμε και για άγια των αγίων. Κύριε Τσίπρα γι΄ αυτό πήρε ο κ. Βενιζέλος στο σπίτι του τα αρχεία από το υπουργείο. Διότι ήταν τα άγια των αγίων!”, είπε και πρόσθεσε ότι ακόμη και η Άγγελα Μέρκελ γελάει με το success story της κυβέρνησης Σαμαρά.

“Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να αντιληφθούνε την κρισιμότητα των στιγμών και να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, ακόμη και εκείνους που φοβούνται ή έχουν αλισβερίσια” ανέφερε ο Νίκος Νικολόπουλος και πρόσθεσε: “στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί πράγματι διαπραγματεύεται. Ασφαλώς και υπάρχουν υποχωρήσεις αλλά όχι υποχωρήσεις για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε περνώντας από τις Συμπληγάδες, εμείς θα βάζουμε τις κόκκινες γραμμές”.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας