22:21 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

400 εκατομ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία για τους σεισμούς

400 εκατομ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία για τους σεισμούς

Πράσινο φως για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για τους σεισμούς του Φεβρουαρίου άναψε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι «27» συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση καταστροφών συνολικού ύψους 454,8 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία και την Ιταλία, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές το 2022, και στην Τουρκία, σε σχέση με τους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023. Η βοήθεια θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023.

Στην πράξη, η ΕΕ θα μεταφέρει χρήματα από το αποθεματικό αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας του προϋπολογισμού της για το 2023 στη λεγόμενη γραμμή του επιχειρησιακού προϋπολογισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, από όπου θα μπορούν να καταβληθούν στις χώρες που έχουν υποβάλει αίτηση για οικονομική βοήθεια από το εν λόγω ταμείο, αφού έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής σε κράτος μέλος ή σε χώρα που διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η βοήθεια θα διανεμηθεί ως εξής:

33,9 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στη Ρουμανία λόγω σοβαρής και εκτεταμένης ξηρασίας με τρεις κύριες κορυφώσεις, αντίστοιχα, στα τέλη Μαρτίου, στα μέσα Απριλίου και τον Ιούλιο-Αύγουστο 2022.

20,9 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ιταλία λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που οδήγησαν σε ποτάμια και ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν τις κεντρικές ιταλικές περιοχές τον Σεπτέμβριο του 2022.

400 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία λόγω των μεγάλων σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία στην περιοχή Kahramanmaraş και την περιοχή Hatay τον Φεβρουάριο του 2023.

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας