8:26 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Novartis: Προθεσμία να καταθέσει ως ύποπτος τη Μ. Δευτέρα πήρε ο Εμ. Βουλκίδης

Novartis: Προθεσμία να καταθέσει ως ύποπτος τη Μ. Δευτέρα πήρε ο Εμ. Βουλκίδης

Προθεσμία για να καταθέσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis πήρε ο εκδότης Εμανουήλ Βουλκίδης. Αναμένεται να επισκεφτεί τον ανακριτή την Μ. Δευτέρα.

Ένα πρόσωπο που περιγράφεται στα έγγραφα του FBI ως «κεντρικό σημείο επαφής για το ξέπλυμα χρήματος για λειτουργίες της αγοράς» είναι ο εκδότης Εμμανουήλ Βουλκίδης.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές διωκτικές Αρχές, ο Βουλκίδης, που είχε άμεση επαφή με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, παρείχε απατηλές υπηρεσίες ή εξέδιδε αυξημένα τιμολόγια στη Novartis.

Ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει σε κατάθεση του, στις 22 Ιανουαρίου: «Όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 εώς Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της τρόικας. Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες – οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπεύθυνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στο Σαλμά».

Ο Βουλκίδης ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας New Medical Development με έδρα τα Βριλήσσια, την οποία δημιούργησε μετά την πτώχευση της εταιρείας Medical Development. Παράλληλα, εμφανιζόταν ως εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «Ιατρικές Εξελίξεις».

Αναφερόμενος στην εταιρεία του ο ίδιος είχε δηλώσει: «Η συνεργασία μας με επιστημονικούς φορείς καθώς και με το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας οδήγησε σε πολλές και μεγάλες εκδηλώσεις με την αιγίδα τους».

Ο Εμμανουήλ Βουλκίδης αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Καμία συναλλαγή με πολιτικά πρόσωπα δεν είχε ο εκδότης και διαφημιστής ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως «μεσάζων» σε εικαζόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Αυτό τονίζει ο συνήγορός του, Απόστολος Λύτρας. «Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis που καταχωρίζονταν στο περιοδικό του εντολέα μου (δηλαδή οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιριών). Επίσης, δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές, όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε ο εντολέας μου στη Novartis.

Ο ίδιος δεν γνωρίζει κανένα πολιτικό πρόσωπο, δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε επαφή με πολιτικό πρόσωπο, πολλώ δε μάλλον συναλλαγές ή γνώση για συναλλαγές τρίτων με πολιτικά πρόσωπα.

Τη σχέση του με τον κ. Φρουζή και άλλους υπαλλήλους της Novartis θα την εξηγήσω ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας