19:39 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Που κατέληξαν τα 3.000.000 των Χούρι;

Που κατέληξαν τα 3.000.000 των Χούρι;

Που κατέληξαν τα 3.000.000 ευρώ της οικογένειας Χούρι; Νέα στοιχεία του οργιώδους παρασκηνίου το οποίο διαδραματίστηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016 με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες και τον διαγωνισμό-παρωδία του Νίκου Παππά φέρνει στο «φως» η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Η αποκάλυψη της περασμένης Κυριακής 26 Ιανουαρίου ότι οι Παλαιστίνιοι κροίσοι των κατασκευών, η οικογένεια Χούρι, ήταν εκείνοι που μέσω «εικονικής» σύμβασης έδωσαν το δικαίωμα στον Καλογρίτσα να καταθέσει την εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά κυρίως ο ρόλος των Τσίπρα και Παππά, οι οποίοι –όπως καταγγέλλεται- «ανάγκασαν» τον εργολάβο να μπει μπροστάρης για την ίδρυση του SYRIZA Channel και εν τέλει τον άδειασαν, προκάλεσε σοκ.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, καθώς για πρώτη φορά κατα- γράφηκε δημοσίως το τι υποστηρίζει η πλευρά του «κόκκινου εργολάβου» η οποία ευρισκόμενη σε δεινή κατά- σταση δεν έχει τίποτα να χάσει και αδειάζει την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Πολιτικοί αλλά και μιντιακοί κύκλοι έσπασαν τα τηλέφωνα. Οι πρώτοι επειδή, προφανώς, αντιλήφθηκαν ότι έχουν θέμα και οι δεύτεροι επειδή έχασαν το «θέμα».

Την ίδια στιγμή η αφωνία την οποία επιδεικνύει ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αποδεικνύουν πολλά για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την περίοδο. Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύει η «Μ», η οικογένεια Καλογρίτσα σύρθηκε στην τηλεοπτική μάχη με δεσμευμένους λογαριασμούς!

Από τις 22 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με πράξη του Οικονομικού εισαγγελέα είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί της συζύγου του Χρήστου Καλογρίτσα, Μικελίνας, του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και της κόρης του επιχειρηματία, Κωνστάντιας.

Η διάταξη δέσμευσης του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα

Στις τρεις διατάξεις που εξέδωσαν οι εισαγγελικές Αρχές εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ήταν επιβεβλημένη η δέσμευση των λογαριασμών καθώς υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, για τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα προέκυψε ότι το 2005 οι καταθέσεις στις τράπεζες ανέρχονταν σε 16.834.972 ευρώ, ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματα της περιόδου 1996-2005 ανέρ- χονταν σε 14.588.362 ευρώ. Υπήρχε δηλαδή απόκλιση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στον προσω- πικό του λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς για το έτος 2011 υπήρχε πίστωση 2,4 εκατ. ευρώ ενώ ο ίδιος δήλωσε 60.442 ευρώ! Στους λογαριασμούς της Μικελίνας Καλογρίτσα για το 2005 παρατηρήθηκε απόκλιση 3 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008 διαφορά 2 εκατ. ευρώ, ενώ στην Κων- στάντια Καλογρίτσα ο φορολογικός έλεγχος του 2005 έδειξε αδήλωτα εισοδήματα ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Τα γεγονότα, λοιπόν, καταδεικνύουν ότι την περίοδο που ο «εργολάβος» έδινε τη μάχη για να αποκτήσει την τηλεοπτική άδεια είχε τους λογαριασμούς της οικογένειάς του δεσμευμένους. Κάτι που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γνώριζαν πολύ καλά οι Τσίπρας και Παππάς, οι οποίοι σύμφωνα με το περιβάλλον του Καλογρίτσα τον έχρισαν μπροστινό στη δημιουργία ενός καναλιού που θα απηχούσε τις απόψεις του Μαξίμου.

Το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο, όπως κατέγραψε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Μ», όχι μόνο δεν τους πτόησε αλλά τους οδήγησε να παρέχουν διαβεβαιώσεις του τύπου ότι «είμαστε το κράτος, θα βρεθούν τα λεφτά». Που κατέληξαν τα 3 εκατ. ευρώ των Χούρι Αρχικά ο Καλογρίτσας οδηγήθηκε στην αγκαλιά των Χούρι οι οποίοι συναίνεσαν στην παροχή 20 και πλέον εκατομμυρίων προκειμένου να στηθεί το SYRIZA Channel αλά Αλ Τζαζίρα. Στα τέλη Αυγούστου η θυγατρική της CCC και ο «Τοξό- της» υπέγραψαν συμφωνητικό το οποίο αφορούσε την υπεργολαβία της εταιρείας του Καλογρίτσα σε έργο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η σύμβαση

Η συγκεκριμένη σύμβαση ωστόσο ήταν «εικονική» με σκοπό να δικαιολογηθεί το έμβασμα των 3.000.000 ευρώ στην Τράπεζα Αττικής και να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή η οποία κατατέθηκε εκπρόθε- σμα. Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον Καλογρίτσα, Τσίπρας και Παππάς άλλαξαν γνώμη και τον έβαλαν να διαπραγματευτεί και κατ’ ουσία να δανειστεί κανάλι ή χρήματα από τους Σαββίδη, Μαρινάκη και Κοντομηνά. Οι επαφές αν και φέρονται να είχαν κανονιστεί από τον Νίκο Παππά κατέστησαν άκαρπες. Ο Καλογρίτσας εκτιμά ότι η υπόθεση ήταν «στημένη» καθώς το Μαξίμου τα είχε ήδη βρει με τον Σαββίδη. Όταν, λοιπόν, δεν κατόρθωσε να καταβάλει την πρώτη δόση και του υπαγορεύτηκε από το Μαξίμου η ανακοίνωση πα- ρωδία έμεινε εκτεθειμένος. Η εγγυητική των 3.000.000 επιστράφηκε αλλά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των Χούρι. Από το περιβάλλον Καλογρίτσα λέγεται ότι το συγκεκριμένο ποσό παρακρατήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως κατέληξαν στο νέο εκδοτικό εγχείρημα του Καλογρίτσα –με προτροπή όπως λέει- του Μαξίμου. Στην έκδοση του Documento. Όπως και να έχει, η αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη με τα λεφτά που διεκδίκησαν και κέρ- δισαν μέσω προσφυγής σε διαιτητικό δικαστήριο της Ελβετίας οι κροίσοι των κατασκευών δεν θα αργήσει να λάμψει. Αυτή τη φορά στα ελληνικά δικαστήρια, στα οποία έχουν προσφύγει οι Χούρι για να εκτελέσουν την ελβετική απόφαση.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας