14:08 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Επίθεση με βιτριόλι: Γολγοθάς µε δεκάδες χειρουργεία για την 34χρονη Ιωάννα

Επίθεση με βιτριόλι: Γολγοθάς µε δεκάδες χειρουργεία για την 34χρονη Ιωάννα

Σε κρίσιµη κατάσταση η 34χρονη που εκτός από το µάτι της έχει υποστεί βλάβη και στο αυτί της. Σοκαρισµένος ο πλαστικός χειρουργός που αντίκρισε πρώτος την άτυχη κοπέλα.

Της Αλεξίας Σβώλου

Σοκαρισμένο το Πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις στη φρικιαστική επίθεση, που δέχτηκε με βιτριόλι η 34χρονη Ιωάννα, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, στην Καλλιθέα, στην ασφαλιστική εταιρία που εργάζεται. Η νεαρή γυναίκα που υπέστη βαριά και εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο, τον λαιμό τους ώμους και το στήθος έχει μεταφερθεί στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριάσιου νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται υπό την επήρεια ισχυρών οπιοειδών προκειμένου να μην υποφέρει από αφόρητους πόνους και την Παρασκευή το πρωί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση βιτριόλι: Νέα μαρτυρία πρώην αστυνομικού – «Μία γυναίκα κινούνταν ύποπτα επί 5 ημέρες»

 

Η άτυχη Ιωάννα έχει μπροστά της ένα μακρύ Γολγοθά με δεκάδες επεμβάσεις αποκατάστασης στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί, καθώς έχουν καταστραφεί ακόμα και τα νεύρα στα σημεία όπου έπεσε το καυστικό θεϊκό οξύ (βιτριόλι).

Η «ΜΠΑΜ» επικοινώνησε με τον πλαστικό χειρουργό του ιδιωτικού θεραπευτηρίου όπου μεταφέρθηκε αρχικά η άτυχη γυναίκα, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που την αντίκρισαν σε άσχημη κατάσταση.

«Αλλη µια φορά έχω δει κάτι αντίστοιχο στη ζωή µου, το έγκαυµα ήταν φρικτό» Πέτρος ∆ηµοβέλης, Πλαστικός χειρουργός

Ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Δημοβέλης, αν κι έχει εξειδικευτεί κάνοντας δύσκολα χειρουργεία σε εγκαυματίες, δεν θα ξεχάσει ποτέ το θέαμα της βαριά τραυματισμένης και παραμορφωμένης Ιωάννας. «Αλλη μια φορά έχω δει κάτι αντίστοιχο στη ζωή μου, το έγκαυμα ήταν φρικτό. Τα εγκαύματα αντιμετωπίζονται με επέμβαση εσχαρεκτομής (αφαίρεση των νεκρών ιστών) για να μην γίνει επιμόλυνση, καθώς τότε καραδοκεί ο κίνδυνος σηψαιμίας. Υπήρχε μεγάλη βλάβη στο μάτι και στο ένα αυτί, ενώ για να μπορέσουν να διορθωθούν οι βλάβες θα χρειαστούν δεκάδες χειρουργεία. Δεν είναι εύκολη υπόθεση», είπε ο κ. Δημοβέλης σοκαρισμένος κι εκείνος από την βαρβαρότητα της επίθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Δε σχετίζεται με την προσωπική μου ζωή, υποστηρίζει η 34χρονη

 

Η νεαρή γυναίκα μετά από μια ημέρα νοσηλείας στη ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου του Φαλήρου μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριάσιου νοσοκομείου συνοδευμένη από τη μητέρα της, όπου εκεί οι γιατροί έδωσαν αγώνα να σώσουν το μάτι της, παρότι η όρασή της υπέστη μερική καταστροφή. Οσο οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα βαρύτατα εγκαύματα που προκάλεσε το βιτριόλι στο πρόσωπο και τον κορμό της 34χρονης, η Αστυνομία προσπαθεί να ξετυλίξει του κουβάρι του φρικιαστικού εγκλήματος και προχώρησε σε άρση του τηλεφωνικού και ιντερνετικού απορρήτου του θύματος, ώστε να φτάσει στη σύλληψη της δράστιδος.

«Η επίθεση δείχνει προµελέτη και µίσος», λέει η ψυχολόγος

βιτριόλι

Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια που σοκάρει, χαρακτηρίζει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, την επίθεση με το βιτριόλι κι επισημαίνει:

«Στην πράξη διακρίνεται μένος, μίσος κι εκδικητικότητα. Υποδηλώνει ότι κάτι τη χώριζε με το θύμα, το οποίο πιθανά της ήταν γνωστό. Συνηθέστεροι λόγοι που ωθούν ένα άτομο σε τόσο βίαιη και βασανιστική πράξη, είναι η ερωτική αντιζηλία, οι οικονομικές διαφορές ή κάποια ψυχική διαταραχή. Το να πετάξεις ένα τόσο καυστικό υγρό στο πρόσωπο ενός άλλου ανθρώπου σαν πράξη ενέχει υψηλό συμβολισμό: Δεν θέλεις να τον εξαφανίσεις, αλλά να τον βασανίσεις και να παραμορφώσεις το πιο χαρακτηριστικό σημείο της εξωτερικής του εμφάνισης. Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης μας. Η πράξη δείχνει προμελέτη και μαρτυρά ότι η δράστις ένιωθε αδικημένη, απελπισμένη, προδομένη για κάποιους λόγους που στη σκέψη της είχαν λάβει τεράστια έκταση και της προκαλούσαν έντονο ψυχικό πόνο.

Διαβάστε επίσης:

Όταν η Σωτηρία Μπέλλου έριξε βιτριόλι στο σύζυγό της

 

Διαχρονικά, τα δηλητήρια και τα καυστικά υγρά θεωρούνται γυναικεία «όπλα» και αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι σπάνια, σε σχέση με την ανδρική εγκληματικότητα. Ωστόσο, δεν παύουν να μας σοκάρουν επειδή τις γυναίκες τις έχουμε σαν τρυφερές, προστατευτικές φιγούρες στο μυαλό μας λόγω της μητρότητας κι όχι σαν θύτες.

Όποια και αν είναι όμως τα κίνητρα της δράστιδος, η πράξη παραμένει αποτρόπαια και είναι καταδικαστέα. Έχει υποθηκεύσει τη ζωή της νεαρής κοπέλας θύματος και τη δική της. Η αυτοδικία είναι ένδειξη ψυχοπαθολογίας όχι μόνο του ατόμου αλλά όλου του κοινωνικού συστήματος. Το να βρεθεί η δράστις είναι θέμα χρόνου και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν.

Πέρα από τον αποτροπιασμό που γεννά η πράξη, θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική ιδιότητα να προμηθεύεται τέτοια επικίνδυνα υλικά, ιδιαίτερα καυστικά ή δηλητήρια (για παράδειγμα βιτριόλι-δηλαδή θειικό οξύ με χημικό τύπο H2SO4) και αν υπάρχει καταγραφή στο σημείο πώλησης του αγοραστή».

Διαβάστε επίσης:

«Ό,τι πιο φρικτό έχω ζήσει» – Η πρώην ευρωβουλευτής Κ. Κούνεβα θυμάται τη δική της επίθεση με βιτριόλι

 

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας