19:40 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές που απέστειλε  προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα και ζητά να ασκήσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, σε συνέχεια της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή σύνοδο.

Μάλιστα, στην επιστολή του προς τον Γερμανό Χάικο Μάας ζητά να μη δοθούν άδειες για εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία -όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Υπο το πρίσμα αυτό αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει και την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Εμπάρκο όπλων κατά της Τουρκίας είχαν ζητήσει τον Οκτώβριο του 2019 η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν ομοφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην πουλήσουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, επειδή αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία, ένα οπλικό σύστημα που αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ, και ότι ο Καναδάς σταμάτησε τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, μετά τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διαβάστε επίσης

Oruc Reis: Στα 8 ναυτικά μίλια το τουρκικό ερευνητικό από το Καστελόριζο!

Ντονμέζ : Θα στείλουμε γεωτρύπανο στο Καστελόριζο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας