19:46 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων η Νάνσι Πελόζι

ΗΠΑ: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων η Νάνσι Πελόζι

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι επανεξελέγη οριακά χθες Κυριακή πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην πρώτη συνεδρίαση του 117ου αμερικανικού Κογκρέσου, στο οποίο τα χάσματα είναι εμφανή και βαθιά.

Συγκεκριμένα, η Πελόζι πήρε 216 ψήφους και ο Κέβιν ΜακΚάρθι, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έλαβε 208, με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχοντας 222 έδρες έναντι 211 της άλλης παράταξης.

Ακόμα, από δύο ψήφους πήραν άλλοι υποψήφιοι και τρία μέλη επέλεξαν το «παρών».

Η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη σύγκληση του 117ου Εθνικού Συνεδρίου των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον.

Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία της κυρίας Πελόζι στο αξίωμα. Ανέλαβε για πρώτη φορά το αξίωμα το 2007. Επανήλθε στην προεδρία της Βουλής τον Ιανουάριο του 2019, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το αξίωμα είναι το τρίτο σημαντικότερο στις ΗΠΑ, έπειτα από αυτά του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Οι εργασίες του Κογκρέσου ξεκινούν “σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη”, τόνισε η Νάνσι Πελόζι μετά την εκλογή της, τονίζοντας ότι πάνω από 350.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. “Είναι ώρα η χώρα μας να επουλώσει τις πληγές της. Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι να νικήσουμε τον νέο κορωνοϊό. Και θα τον νικήσουμε”, διαβεβαίωσε, υποσχόμενη ότι θα υπάρξει νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, έπειτα από αυτό που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο.

Μπορεί η Βουλή των Αντιπροσώπων να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά η κατάσταση στη Γερουσία δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από τις 5 Ιανουαρίου, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες από δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

Το Κογκρέσο έχει προγραμματιστεί, επίσης, να συγκληθεί σε κοινή συνεδρίαση, στις 6 Ιανουαρίου, για να επικυρώσει τα αποτελέσματα του εκλεκτορικού κολεγίου μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης 

ΗΠΑ: Βάνδαλοι επιτέθηκαν στα σπίτια της Νάνσι Πελόζι και του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ

ΗΠΑ: Ένδεκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν θα επικυρώσουν την νίκη του Τζο Μπάιντεν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας