20:56 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ορκωμοσία Μπάιντεν σε συνθήκες πολέμου - Η εμφάνιση της Lady Gaga και το 45' show με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς

Ορκωμοσία Μπάιντεν σε συνθήκες πολέμου - Η εμφάνιση της Lady Gaga και το 45' show με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς

Με ένα τηλεοπτικό show διάρκειας περίπου 45 λεπτών ολοκληρώθηκε η τελετή για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στη θέση του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Στο show που παρουσίασε ο Τομ Χανκς εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, διάσημοι μουσικοί όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Τζον Μπον Τζόβι, αστροναύτες της NASA, τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ (Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα) κ.ά..

Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση της Lady Gaga, νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, η οποία για άλλη μία φορά έκλεψε τις εντυπώσεις. Κατά τη διάρκεια του show ακούστηκαν 46 τραγούδια, από καλλιτέχνες όλων των ειδών.

Ορκωμοσία σε… συνθήκες πολέμου

Η πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, θύμισε εμπόλεμη ζώνη, με το κέντρο να είναι περιφραγμένο με οδοντωτό συρματόπλεγμα, ενώ περίπου 25.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς είχαν επιστρατευθεί για να συνδράμουν τις υπόλοιπες δυνάμεις ασφαλείας.

Τα δρακόντεια μέτρα ήρθαν έπειτα από πολλές προειδοποιήσεις από το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες για πιθανές ένοπλες διαμαρτυρίες οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο κίνημα ακροδεξιών δείχνει να ξεφουσκώνει μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως, όπως ανακοινώθηκε, από τη φύλαξη της σημερινής τελετής απομακρύνθηκαν δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς, μετά από έλεγχο όπου διαπιστώθηκαν πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα. Ένα μέλος της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από ανησυχητικά γραπτά μηνύματα και ένα άλλο μέλος είχε αναφερθεί σε μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή ολοκληρώνοντας με προσβλητικό τρόπο την εκρηκτική τετραετία του. Μόνο τέσσερις πρόεδροι στην ιστορία της χώρας δεν έχουν παραβρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου τους, με τελευταίο τον Άντριου Τζόνσον το 1869. Παρών θα είναι, πάντως, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς για να στείλει μήνυμα ειρηνικής μετάβασης εξουσίας.

Στην τελετή, πάντως, παρευρέθησαν οι οικογένειες Ομπάμα, Κλίντον και Μπους.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για εθνική ενότητα, αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα αποτελέσει κεντρικό θέμα από τις πρώτες ημέρες της θητείας του.

Όμως, εκτός από τον κορωνοϊό, ο 46ος πρόεδρος έχει μπροστά του την χειρότερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και ραγδαία αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις, που προήλθαν και από την άνοδο του κινήματος Black Lives Matter.

«Προσεύχεται» για τη νέα κυβέρνηση και δίνει… χάρες

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε περήφανος για την θητεία του υπογραμμίζοντας ότι δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο, αναδεικνύοντας την στάση του απέναντι στην Κίνα ως μία από τις κορυφαίες στιγμές του.

«Επανεργοποιήσαμε τις συμμαχίες μας και ενώσαμε τα έθνη του κόσμου για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, όπως ποτέ στο παρελθόν», είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, προσθέτοντας «είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος επειδή ήμουν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε έναν καινούριο πόλεμο», πρόσθεσε.

«Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε σχετικά με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι ήταν εκείνος που πυροδότησε εδώ και εβδομάδες ένα βαθύ χάσμα στην αμερικανική κοινωνία με αφορμή τις εκλογές που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου.

Μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος να μην έδωσε… χάρη στον εαυτό του, όπως φημολογούνταν τις τελευταίες ημέρες, όμως δεν απέφυγε να προκαλέσει συζητήσεις με τις τελευταίες του πράξεις, αποδίδοντας χάρη στον πρώην σύμβουλό, Στιβ Μπάνον, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων και για απάτη.

 

Πηγή: Mega |Efsyn

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ορκωμοσία Μπάιντεν : Τα συγχαρητήρια στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ έστειλαν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γεννηματά

Άγνωστο ακόμη το περιεχόμενο της επιστολής Τραμπ προς τον Μπάιντεν

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας