7:20 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Γαλλία: Δέσμευση από 75 μεγάλες εταιρείες τροφίμων για μείωση τιμών

Γαλλία: Δέσμευση από 75 μεγάλες εταιρείες τροφίμων για μείωση τιμών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα πως 75 μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα από τον ερχόμενο μήνα, και πρόσθεσε πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με οικονομικές κυρώσεις αν δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους.

«Λέω στους Γάλλους πως, ήδη από τον Ιούλιο, οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα πέσουν. Και θα υπάρξουν έλεγχοι και θα υπάρξουν κυρώσεις για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες», δήλωσε ο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, αναφέροντας τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και τα έλαια ως ορισμένα από τα προϊόντα οι τιμές των οποίων θα μειωθούν.

Έκανε την ανακοίνωση μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με 75 εταιρείες που παράγουν και πωλούν το 80% των τροφίμων που καταναλώνουν οι Γάλλοι. «Θα έχω τον κατάλογο αυτών των εκατοντάδων προϊόντων την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Λεμέρ, προειδοποιώντας πως αν ορισμένες εταιρίες τροφίμων δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, θα «αποκαλύψει τις επωνυμίες τους δημόσια».

«Σε έναν ορισμένο αριθμό προϊόντων όπου οι τιμές χονδρικής έχουν πέσει, οι τιμές (λιανικής) θα πρέπει επίσης να πέσουν, κατά 2, 3, 5 ή ίσως ακόμη και 10%», είπε.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδό του μέσα σε έναν χρόνο, στο 6%, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μετριάστηκαν. Όμως οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες κατά 14% τον περασμένο μήνα έναντι αύξησης ρεκόρ 16% τον Μάρτιο.

Ο Λεμέρ κάλεσε τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους βιομήχανους τροφίμων να μειώσουν τις τιμές τους ώστε να βοηθήσουν τα γαλλικά νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στην πολύμηνη κρίση του κόστους διαβίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί είναι τόσο ακριβά τα τρόφιμα στην Ευρώπη; Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στο μικροσκόπιο των New York Times.

Ισπανία: Σε χαμηλό 21 μηνών ο πληθωρισμός τον Μάιο μετά την μείωση του ΦΠΑ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας