20:36 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

ΑΑΔΕ: Τι σημαίνει το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και του εργοδότες

ΑΑΔΕ: Τι σημαίνει το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και του εργοδότες

Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να «τρέξουν» οι διαδικασίες για το ψηφιακό δελτίο αποστολής από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και το οποίο αφορά άμεσα ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η ΑΑΔΕ σε πρώτο επίπεδο θα θέσει την αναμενόμενη απόφαση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αναπτυχθεί διάλογος και παρεμβάσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες εξασφαλίζοντας έτσι την όσο γίνεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του μέτρου που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Στόχος της Φορολογικής Διοίκησης είναι να δοθεί άλλο ένα «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή καθώς είναι συχνό φαινόμενο μετά από ελέγχους να εντοπίζονται εμπορεύματα που «ταξιδεύουν» είτε με ελλιπή και λάθος στοιχεία αποστολής είτε χωρίς καθόλου παραστατικά.

Το ψηφιακό δελτίο θα αλλάξει αυτή τη συνθήκη, καθώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση αγαθών ενώ αυτόματα μέσω ειδικής εφαρμογής θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της συναλλαγής.

Προοδευτικά, το παλιό χάρτινο δελτίο αποστολής θα αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από το ηλεκτρονικό, στην αρχή ως πιλοτική εφαρμογή για συγκεκριμένους κλάδους, και από του χρόνου καθολικά.

Πάντως, για τις λεπτομέρειες του μέτρου, αναμένεται η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που θα δοθεί σε διαβούλευση, καθορίζοντας παράλληλα την έκταση εφαρμογής του, από πότε θα ισχύσουν τα νέα δεδομένα, περιεχόμενο και μορφότυπο των ψηφιακών δελτίων αποστολής, καθώς και όλα όσα πρέπει να τηρούν οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις κατά τη διακίνηση αγαθών.

Πηγή: newsit.gr

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας