20:58 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Αυστρία: «Παγώνει» την οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους - Το σκέφτεται και η Γερμανία

Αυστρία: «Παγώνει» την οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους - Το σκέφτεται και η Γερμανία

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ η Γερμανία προσανατολίζεται στην ίδια κατεύθυνση

Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9/10) ότι αναστέλλει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους ως απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ η Γερμανία φαινόταν να κάνει το ίδιο, λέγοντας ότι επί του παρόντος δεν καταβάλλονται πληρωμές βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η χώρα ανέστειλε τη βοήθεια συνολικού ύψους περίπου 19 εκατομμυρίων ευρώ για μια σειρά από έργα.

Οι ουδέτεροι συντηρητικοί της Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλο-ισραηλινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε πάνω από το γραφείο της καγκελαρίου και το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς που εξαπέλυσε από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο.

«Η έκταση του τρόμου είναι τόσο φρικτή… που δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη δουλειά ως συνήθως. Ως εκ τούτου, θα βάλουμε στον πάγο όλες τις πληρωμές από την αυστριακή αναπτυξιακή συνεργασία προς το παρόν» δήλωσε ο Σάλενμπεργκ στο ραδιόφωνο ORF σε σχόλια που επιβεβαίωσε μια εκπρόσωπος , προσθέτοντας την εκτίμηση των κεφαλαίων και των έργων που επηρεάζονται.

Ο Σάλενμπεργκ δεν έκανε διάκριση μεταξύ της Γάζας, ενός παλαιστινιακού θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς, και της πολύ μεγαλύτερης Δυτικής Όχθης που διευθύνεται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου το κίνημα Φατάχ είναι αντίπαλος της Χαμάς.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 700 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες στην πιο θανατηφόρα εισβολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια, ωθώντας το Ισραήλ να ανταποδώσει με τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό που είχε ποτέ στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Την Κυριακή, η γειτονική Γερμανία συζήτησε εάν θα έπρεπε να σταματήσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς, με την υπουργό Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών να λέει ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική για να ελέγξει ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Τη Δευτέρα, είπε ότι δεν γίνονται πληρωμές επί του παρόντος, αλλά, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πάγωσε τη βοήθεια, είπε: «Σε αυτό το σημείο δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη πάγωμα, καθώς βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου. Η διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στην επιτόπια κατάσταση».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας