22:32 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΦΚΑ

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΦΚΑ

Τις προϋποθέσεις προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΦΚΑ για την περίοδο από 1ης Μαρτίου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025 προβλέπει εγκύκλιος του Οργανισμού. Συγκεκριμένα:

– Οι μισθωτοί θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία επέλευσης ασφαλιστικού κινδύνου για να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα.

– Οι μη μισθωτοί θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες ασφάλισης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, πρέπει να καταβάλλονται έγκαιρα οι μηνιαίες δόσεις και η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα.

– Για τους εργάτες γης παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες ασφάλισης την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Παράλληλα προβλέπεται ότι αυτόματα θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή δικαίωμα περίθαλψης:

– Όσοι διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε περιοχές που επλήγησαν το 2023 από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

– Όσοι έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018 (Μάτι).

– Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Επίσης οι άνεργοι οι οποίοι παρακολουθούν Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, πρακτική άσκηση εργασιακής εμπειρίας και οι φοιτητές υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για παροχές ασθένειας σε είδος.

Ενεργή κάρτα ανεργίας

Οι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος εάν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΔΥΠΑ επί ένα συνεχές δίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και έχουν ενεργή κάρτα ανεργίας.

Όσοι είναι άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών έχουν ίδια κάλυψη εάν έχουν υπάρξει ασφαλισμένοι τουλάχιστον για 600 ημέρες εργασίας.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 100 ημέρες για κάθε χρόνο από το 30ό μέχρι το 54ο έτος ηλικίας. Επίσης πρέπει να έχουν εγγραφεί στη ΔΥΠΑ τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες.

Στον κλάδο ασθένειας σε είδος υπάγονται και οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.000 ημέρες ασφάλισης.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφέρεια: Πήρε σκούπα ο Νίκος Χαρδαλιάς – Ποιοι μπήκαν σε θέση ψυγείο

Θάνατος βρέφους στην Πάτρα: «Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» ή ιός δίχως σύμπτωμα;

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας