22:24 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ακρίβεια: Θα οδηγηθούμε σε επισιτιστική κρίση «φωνάζουν» οι παραγωγοί

Ακρίβεια: Θα οδηγηθούμε σε επισιτιστική κρίση «φωνάζουν» οι παραγωγοί

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών αναφέρει πως η κατάσταση για τους παραγωγούς είναι αδιέξοδη, καθώς αν αυξήσουν τις τιμές τους τα προϊόντα θα μείνουν απούλητα και από την άλλη αν δεν τις αυξήσουν θα εργάζονται χωρίς κέρδος.

Η επιστολή των παραγωγών στον πρωθυπουργό


Διαβάστε επίσης 


Με μια δραματική επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας προειδοποιεί για ακραίες καταστάσεις από τον επόμενο μήνα.

Τα μέτρα στήριξης

Υπενθυμίζεται ότι 7 επιπλέον μέτρα στήριξης, ύψους 170 εκ ευρώ ανακοίνωσε ο πρώην, πλέον, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Σπήλιος Λιβανός για 200.000 περίπου δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου.

Όπως ανέφερε:

«1)Υπογράψαμε, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 2 Μαρτίου προχωρά η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Εμείς που πασχίζουμε, με όλες τις συνθήκες, να στήσουμε τον πάγκο μας στην λαϊκή αγορά για να μπορείς και εσύ να βρίσκεις φθηνά και καλής ποιότητας προϊόντα, εμείς που δίνουμε καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, σε θέλουμε σύμμαχο στον αγώνα μας.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολιτική που ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης του εισοδήματός μας, μας φέρνει αντιμέτωπους με το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας.

Παραγωγοί και καταναλωτές στις λαϊκές αγορές βλέπουμε τις καθημερινές ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων, τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα. Νιώθουμε και οι δυο τι σημαίνουν στο πετσί μας η “απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας” και η λεγόμενη πράσινη μετάβαση.

Ήδη η βενζίνη φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο πάνω από το 1,60, το κόστος του ρεύματος έχει διπλασιαστεί το ίδιο και οι τιμές στα λιπάσματα και τα υπόλοιπα εφόδια που χρησιμοποιούμε για την καλλιέργεια των λαχανικών και φρούτων που πουλάμε στους πάγκους μας. Συγκεκριμένα, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί από 40-130%, τα γεωργικά φάρμακα 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 150%, επίσης οι τιμές στο νάιλον και τα σίδερα που χρησιμοποιούμε στα θερμοκήπια πάνω από 60%.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν μας αποζημιώνει στο 100% και χωρίς προϋποθέσεις για τις καταστροφές που είχαν οι καλλιέργειές μας από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουν βγάλει στο δρόμο τους αγρότες σε όλη τη χώρα. Εμείς παραγωγοί και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές στεκόμαστε στο πλάι τους. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα τους γιατί αυτός είναι και δικός μας αγώνας.

Φίλε καταναλωτή, σε θέλουμε στο πλευρό μας, να πάρεις θέση στον αγώνα που δίνουν τα Σωματεία μας για άμεσα μέτρα ώστε να πάρει άμεσα μέτρα η κυβέρνηση. Να μειωθούν τώρα δραστικά τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Να μη μείνει κανένα σπίτι και επαγγελματίας παραγωγός χωρίς ρεύμα. Μόνο η κοινή μας δράση μπορεί να το πετύχει αυτό.

Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα που πωλούνται στη λαϊκή αγορά.
  • Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και αγροεφοδίων.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής καθώς και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας