More

  Κορωνοϊός: Ανησυχία δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων για την εξάπλωση στα δικαστήρια

  Δικηγόροι, εισαγγελείς και δικαστές εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

  Μάλιστα σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς υπάρχει εισήγηση για τριήμερη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση που το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν λάβει μέτρα για να κλείσουν τα δικαστήρια λόγω κορωνοϊού.

  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση έγγραφο στον ΕΟΔΥ, κοινοποιούμενο στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, με τα οποίο εκφράζει την ανησυχία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών «για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια».

  Διαβάστε επίσης:

  Ποιά είναι τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού στα δικαστήρια;

  Κορονοϊός στα Δικαστήρια: Μέτρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

  «Η Ένωση ακολουθώντας όλο το προηγούμενο διάστημα μια υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση είχε διαρκή ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια. Τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή είναι υπόθεση του αρμόδιου Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δεν είναι νοητό να υποδεικνύονται από μεμονωμένα άτομα που δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις επιτείνοντας έτσι τη σύγχυση και τον πανικό.

  Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση απέστειλε έγγραφο στον ΕΟΔΥ, κοινοποιούμενο στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, με το οποίο κάνουμε υπόμνηση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα δικαστήρια (αθρόα παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάγκη φυσικής παρουσίας που δεν υποκαθίσταται με εξ’ αποστάσεως εργασία, έλλειψη αντισηπτικών και στοιχειωδών μέσων ατομικής υγιεινής).

  Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία που επικρατεί για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και δηλώνουμε τη διάθεσή μας για χορήγηση όλων των δεδομένων που άπτονται της λειτουργίας των δικαστηρίων και θα συμβάλουν στο έργο του ΕΟΔΥ, καθώς και για την υπεύθυνη διαβίβαση των οδηγιών του Οργανισμού προς τα μέλη μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

  Να σημειωθεί ότι προς το παρόν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, έχει λάβει απόφαση για αναστολή λειτουργίας δικαστικών υπηρεσιών Δικαστικού Μεγάρου Ειρηνοδικείου Αθηνών. Το ερώτημα βέβαια που εύλογα τίθεται είναι κατά πόσο αυτό θα επεκταθεί και στα Πρωτοδικεία, Εφετεία κτλ.

  Η αλήθεια είναι πως οι ανησυχίες, δικαστών, δικηγόρων και εισαγγελέων είναι εύλογες. Οι επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον είναι η πλέον κρίσιμες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως έχουν επισημάνει οι επιστήμονες, μέχρι στιγμής σε όλες τις χώρες του κόσμου που εξαπλώθηκε ο ιός, η κορύφωση συνέβη την 3η με 5η εβδομάδα αφότου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα.

  Ήδη στην Ελλάδα διανύουμε την τρίτη κατά σειρά εβδομάδα και για το λόγο αυτό στο υπουργείο Παιδείας για παράδειγμα ήδη ελήφθησαν πιο αυστηρά μέτρα με 15θημερο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων.

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός: Όπλο βιολογικού πολέμου λένε οι Αμερικανοί με αγωγή κατά της Κίνας

  Αγωγή 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των κινεζικών αρχών για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι...

  Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν το 1.000.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

  Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως ενώ συνολικά 51.364 θάνατοι έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 37.709 στην Ευρώπη. Με 13.915 θανάτους,...

  Δημοσκόπηση: “Σαρώνουν” Σ. Τσιόδρας και κυβέρνηση

  Μπορεί οι πολίτες να δείχνουν πολύ μεγάλη ανησυχία και φόβο για την επιδημία του κορωνοϊού από την μία πλευρά, από την άλλη όμως συντριπτική...

  ΝΑΤΟ: Επεισόδιο Τσαβούσογλου-Δένδια και αποχώρηση του Τούρκου Υπεξ

  Σήμερα είχε σειρά το ΝΑΤΟ για να τα βρουν σκούρα οι Τούρκοι στα διάφορα σχέδια που καταστρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για να εκθέσουν ή...

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο»

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο» Του Σταύρου Γεωργακόπουλου Οι προσπάθειες των 100άδων...