9:40 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ανησυχία των επιστημόνων για το στέλεχος Δέλτα+ του κορωνοϊού

Ανησυχία των επιστημόνων για το στέλεχος Δέλτα+ του κορωνοϊού

Η Ινδία αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε επιφυλακή για μια άλλη μεγαλύτερη δυνητική απειλή από την ινδική μετάλλαξη γνωστή ως Δέλτα.

Η μεταλλαγμένη έκδοση  του Δέλτα, γνωστή και ως Δέλτα+ ή στέλεχος του Νεπάλ ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικό και να προσβάλει ακόμα και ανθρώπους που είχαν προηγουμένως αναρρώσει από Covid-19. Δεν αποκλείεται επίσης να είναι ανθεκτικό στις θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το νέο στέλεχος είναι «απόγονος» της ποικιλίας Δέλτα που ενοχοποιείται για νέα έξαρση κρουσμάτων σε Ινδία και Βρετανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το στέλεχος Δέλτα πιθανότατα θα επικρατήσει στην πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Δέλτα + , το οποίο δεν έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, διαφέρει από το Δέλτα επειδή φέρει τη μετάλλαξη K417N, η οποία είχε ανιχνευθεί προηγουμένως και στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή Βήτα.

Η μετάλλαξη αυτή εντοπίζεται  στο σχήμα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι το Δέλτα+ ίσως είναι ανθεκτικό στα αντισώματα και δεν αποκλείεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Το Δέλτα+ ενδέχεται να έχει μικρό πλεονέκτημα στην εξάπλωση μεταξύ ανθρώπων που είχαν μολυνθεί νωρίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, ή μεταξύ αυτών που έχουν περιορισμένη ή μερική ανοσία» δήλωσε στο BBC ο δρ Τζέρεμι Κάμιλ, ιολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Τόνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουμε σοβαρό λόγο να πιστεύουμε ότι είναι πιο επικίνδυνο από το Δέλτα».

Πιο δυσοίωνη ήταν η εκτίμηση του Σαχίντ Τζαμίλ, ιολόγου του Πανεπιστημίου του Σόνιπατ στην Ινδία. «Πιθανότατα έχει την ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία» είπε στους New York Times. «Κι αυτό επειδή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του αρχικού στελέχους Δέλτα σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του στελέχους Βήτα» εξήγησε.

«Η μετάλλαξη K417N προσελκύει ενδιαφέρον καθώς είναι παρούσα και στο στέλεχος Βήτα που φέρεται ικανό να διαφεύγει από τα αντισώματα» ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το ινδικό υπουργείο Υγείας.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε σύσταση προς τους πλήρως εμβολιασμένους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, όπως οι αποστάσεις, απηύθυνε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως.

“Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίου. Πρέπει ακόμη να προστατεύσουν τον εαυτό τους”, δήλωσε η Δρ. Mariangela Simao, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ότι η εξάπλωση του Δέλτα+ παρακολουθείται, ωστόσο μέχρι στιγμής το αρχικό στέλεχος Δέλτα θεωρείται σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πιο ανήσυχος εμφανίστηκε ο κορυφαίος ινδός ιολόγος Σαχίντ Τζαμίλ, ο οποίος επισήμανε ότι η μετάλλαξη K417N είναι γνωστό ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Μέχρι τις 16 Ιουνίου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 197 κρούσματα του Δέλτα + σε 11 χώρες: Βρετανία (36), Καναδάς (1), Ιαπωνία (15), Νεπάλ (3), Πολωνία (9), Πορτογαλία (22), Ρωσία (1), Ελβετία (18), Τουρκία (1) και ΗΠΑ (83).

Διαβάστε επίσης 

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στις παραλλαγές του SARS-CoV-2

Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος – Είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας