17:21 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ανοχύρωτο φρούριο ο Κορυδαλλός

Ανοχύρωτο φρούριο ο Κορυδαλλός

Μέχρι τη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη ακούστηκαν τα γέλια κρατουμένων όταν έμαθαν ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ζήτησε «επείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά» μετά την ανάρτηση φωτογραφίας από τις φυλακές Κορυδαλλού, που έδειχνε εγκλείστους να τρώνε και να πίνουν σε ένα διάδρομο του σωφρονιστικού καταστήματος ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Η πρόθεση για τους κόφτες κινητών και τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που βρήκαν τείχος και η μετακόμιση στον Ασπρόπυργο που θα γίνει το… 2028


Πώς αλλιώς να αντιδράσουν οι τρόφιμοι της πιο γνωστής φυλακής της χώρας όταν ακόμη και οι μαθητές των σχολείων που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την κεντρική πύλη ξέρουν ότι οι κρατούμενοι έχουν κινητά τηλέφωνα, μιλούν χωρίς κανένα πρόβλημα με όποιον θέλουν και βέβαια έχουν και πρόσβαση στο Διαδίκτυο;

Μάλιστα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει ότι η προκαταρκτική εξέταση αφορά και την «ύπαρξη πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των υπαλλήλων του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος».

Τα συστήματα «anti-drone»…

Οι παροικούντες τον… Κορυδαλλό έχουν ακόμη στ’ αυτιά τους τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κ. Σοφίας Νικολάου, πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, στις οποίες έκανε λόγο για τοποθέτηση ηλεκτρονικών συσκευών που θα εμπόδιζαν τις επικοινωνίες των κρατουμένων. Συγκεκριμένα, η λαλίστατη κ. Νικολάου διαβεβαίωνε σε συνέντευξή της τον Μάρτιο του 2020 ότι «η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει στη διάθεσή της αναλυτική κατάσταση με τις ανάγκες στα σωφρονιστικά καταστήματα για τοποθέτηση συστημάτων ‘‘anti-drone’’, jammer (παρεμβολέα συχνοτήτων), σαρωτών ανίχνευσης αντικειμένων (X-RAY), ώστε να καθίσταται ανέφικτη η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά και η εισαγωγή ναρκωτικών και παράνομων αντικειμένων. Εντός του 2021 εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία των συγκεκριμένων συστημάτων, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν στις φυλακές».

Και η πραγματικότητα…

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Στις φυλακές Κορυδαλλού δεν έχει τοποθετηθεί κανένα σύστημα παρεμβολής συχνοτήτων γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις της κ. Νικολάου δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να μην επηρεάζονται τα γύρω σπίτια από τη συγκεκριμένη παρεμβολή. «Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα στο οποίο δεν έχουμε βρει λύση μέχρι σήμερα. Αν τοποθετήσουμε jammer (παρεμβολέα συχνοτήτων), τότε μπορεί π.χ. κάποιος κρατούμενος να μην έχει τηλέφωνο στο κρεβάτι του, αλλά να πηγαίνει δίπλα στο παράθυρο και να έχει σύνδεση», λέει στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Βέβαια, αναπάντητο έμεινε το ερώτημα πώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει π.χ. στη Βουλή, όπου οι επικοινωνίες διακόπτονται στην αίθουσα, αλλά στους υπόλοιπους χώρους, όπως και έξω από το Κοινοβούλιο, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια να τοποθετηθεί ανάλογο σύστημα στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, αλλά μετά τα παράπονα κατοίκων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ότι δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνά τους, το εγχείρημα έμεινε στα χαρτιά υπό τον φόβο των αγωγών.

Η επίμαχη φωτογραφία

Μετά την ανάρτηση της επίμαχης φωτογραφίας, την οποία τράβηξε κάποιο πρόσωπο, «δόθηκε εντολή για άμεση διενέργεια έρευνας στα κελιά των κρατουμένων που εικονίζονται στο σχετικό φωτογραφικό υλικό, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων, στη μια εκ των οποίων ήταν αποθηκευμένη η φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας. Παράλληλα, με ευθύνη του επόπτη εισαγγελέα του σωφρονιστικού καταστήματος έχει εκκινήσει σχετική πειθαρχική διαδικασία για τους εικονιζόμενους κρατουμένους».

Η λαϊκή ρήση που λέει ότι «ο κόσμος το ’χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» φαίνεται ότι έχει πλήρη εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς πρώην κρατούμενοι μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» κάνουν λόγο για σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είτε έναντι αντιτίμου είτε επειδή πέφτουν θύματα εκβιασμού από τους κρατουμένους φέρνουν στο εσωτερικό των φυλακών κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα οι έγκλειστοι να μπορούν να επικοινωνούν με όποιον θέλουν, ενώ πολλές φορές είναι τα αρχηγικά μέλη εγκληματικών οργανώσεων τα οποία καθοδηγούν από το κελί τους συνεργούς τους, εκτός φυλακών, στην παράνομη δράση τους.

Το μόνο μέτρο ασφαλείας που έχει ληφθεί εδώ και λίγες εβδομάδες στις φυλακές Κορυδαλλού είναι η τοποθέτηση μηχανήματος X RAY για την ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων και ναρκωτικών ουσιών.

Κορυδαλλού

Ο σχεδιασμός και η διάψευση

«Κομμένες» θα είναι οι επικοινωνίες των κρατουμένων στις νέες φυλακές Ασπροπύργου για τις οποίες η κ. Νικολάου, σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις που έκανε τον Μάρτιο του 2022, καθώς είχε οριστεί γενική συντονίστρια της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού, είπε ότι θα δίνονταν «σε λειτουργία το 2022… Ο σχεδιασμός για την κατασκευή του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου βρίσκεται έξι μήνες μπροστά. Οι εργασίες κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων στη νατοϊκή βάση έχουν ολοκληρωθεί και ο χώρος έχει διαμορφωθεί καταλλήλως. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προχωράμε στη διαδικασία επιλογής του αναδόχου, για ένα έργο που θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα. Εφόσον δεν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις, εκτιμώ ότι μέσα στο 2022 θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε σε λειτουργία το συγκρότημα». Η κ. Νικολάου όμως διαψεύστηκε πανηγυρικά, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει μεταφερθεί ούτε ένας κρατούμενος στον Ασπρόπυργο. Πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής λένε ότι «οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες το… 2028, αν βέβαια δεν υπάρξει κάποιο απρόσμενο πρόβλημα στην κατασκευή τους». Όσο για το σωφρονιστικό κατάστημα στο Νικηφόρο Δράμας που διαφήμιζε την ίδια εποχή η κ. Νικολάου, εγκαινιάστηκε μόλις στις 19 Δεκεμβρίου 2023 και «αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, αφού έχει δοκιμαστεί πλήρως η ορθή λειτουργία της υποδομής», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε. Το έργο είχε ξεκινήσει το μακρινό… 2000!

=====================================================================================================

ΤΑ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Το χριστουγεννιάτικο πάρτι, όμως, που έγινε αυτά τα Χριστούγεννα δεν ήταν το πρώτο, μια και οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν παράδοση στα… γλέντια. Ένα από τα τσιμπούσια μετά μουσικής που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ήταν το 2015 και είχαν προκαλέσει σάλο. Σύμφωνα με το βίντεο, το γλέντι είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2013 και ήταν αυτό του καταδικασμένου τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού μαζί με τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο «Μανώλης» της «17 Νοέμβρη» μετά τη συμμετοχή του σε βιντεοκλίπ στο οποίο έπαιζε μουσικό όργανο, ενώ ήταν μέλος της οργάνωσης, πήρε τη λύρα του και διασκέδαζε μαζί με τους «Πυρήνες» στο κελί τους, ενώ το βίντεο που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας είχε τραβηχτεί με το κινητό τηλέφωνο ενός κρατουμένου. Παρά τον αρχικό σάλο που είχε ξεσπάσει, τελικά οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν χρηματικό πρόστιμο, ίσο με τις αποδοχές έξι μηνών για τους διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού.

 

 

 

Το καλοκαίρι του 2020 αποκαλύπτονται συνομιλίες που είχαν καταγραφεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και αφορούσαν το Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, την περίοδο του 2016 ένας κρατούμενος, με το κωδικό όνομα «Αντώνης ο Άραβας», ο οποίος φέρεται να είχε σχέση με τη νύχτα και να είχε δολοφονηθεί, ήταν ο συνδετικός κρίκος με έναν σωφρονιστικό υπάλληλο. Όποιος έγκλειστος είχε την οικονομική άνεση έβαζε μέσα στο Ψυχιατρικό Κατάστημα από γυναίκες που εκδίδονταν και παραγγελίες φαγητού μέχρι αλκοόλ για να συνοδεύουν τα γλέντια τα οποία γίνονταν. Όλα αυτά λόγω των προσωπικών σχέσεων που είχε αναπτύξει ο «Αντώνης ο Άραβας» με τον σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση δεν υπηρετούσε πια στο Ψυχιατρείο των φυλακών.

 

 

 

Σε κάθε αλλαγή του χρόνου όμως το κλίμα στον Κορυδαλλό είναι εορταστικό. Το 2019 δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο διάρκειας 11 λεπτών από κελί Αλβανών κρατουμένων στο οποίο έκαναν βιντεοκλήση με άλλον κρατούμενο. Επιδείκνυαν το αλκοόλ που είχαν στην… κάβα τους και ταυτόχρονα σκόρπιζαν εκατοντάδες ευρώ λες και ήταν στο πρώτο τραπέζι κάποιου νυχτερινού κέντρου.
Λίγες ημέρες μετά, η κοινή γνώμη είδε νέες εικόνες από γλέντι σε σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο ένας κρατούμενος χόρευε ζεϊμπέκικο και οι υπόλοιποι τον χειροκροτούσαν, δίνοντάς του ρυθμό. Αλκοόλ και χρήματα ήταν σε πρώτο πλάνο από το κινητό τηλέφωνο που κατέγραφε το γλέντι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κινητοποιήθηκε, κατόπιν εορτής, και έκανε έρευνα.

 

 

 

 

Τον Ιούλιο του 2022 στις φυλακές Κορυδαλλού θέλησαν να τιμήσουν τον Βασίλη Τσιτσάνη και έτσι ένας κρατούμενος πήρε το μπουζούκι του, ενώ ένας δεύτερος κατέγραφε με το κινητό του τηλέφωνο τις επιτυχίες του μεγάλου συνθέτη. Μάλιστα, όλα αυτά εκτυλίχθηκαν στο κελί όπου ήταν κρατούμενος ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, με τον συνήγορό του Αλέξη Κούγια να το διαψεύδει κατηγορηματικά λέγοντας ότι θα κινηθεί νομικά. Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προχώρησε σε «επείγουσα πειθαρχική και προκαταρκτική εξέταση η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στην άμεση διενέργεια έρευνας σε δύο συγκεκριμένες πτέρυγες (Ζ και ΣΤ) που σχετίζονται με το συμβάν και στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευές κινητών τηλεφώνων, και στην άμεση απομάκρυνση και αντικατάσταση του προσωπικού που έφερε την ευθύνη της φύλαξης και επόπτευσης των εν λόγω χώρων του καταστήματος».

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στην Ημαθία: Νεκρό βρέφος έξι μηνών που ξυλοκοπήθηκε από τη μητέρα του

«Γάζωσαν» καφετέρια στα Πατήσια: Έσπασε η τζαμαρία, οπές από σφαίρες και σε διπλανά κτήρια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας