Αντιδράσεις για το εργατικό ατύχημα της Motor Oil

Αντιδράσεις για το εργατικό ατύχημα της Motor Oil

Οι τέσσερις εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν από πυρκαγιά το Σάββατο το βράδυ στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil στην Κόρινθο, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Το  εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις 22.30 στο βοηθητικό ιατρείο της μονάδας παραγωγής βενζίνης υπ’ αριθμόν «3.700», με θύματα έναν νοσοκόμο 37 ετών και τρεις εργάτες, 55, 38 και 41 ετών.

Οι τραυματίες εργαζόμενοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς». Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου.

Την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα διυλιστήρια της Motor Oil καταγγέλλουν συνδικάτα και φορείς. «Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση να επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους για την υγεία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αλλωστε χωρίς εργάτες, ανάπτυξη δεν νοείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Για εργοδοτικό έγκλημα έκανε λόγο το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην επιχείρηση. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για την αντιμετώπιση εργατικών ατυχημάτων στη βιομηχανική ζώνη του Θριασίου, όπως αποδείχθηκε με το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) ατύχημα και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ», και ζητεί την «άμεση διαλεύκανση των αιτιών του εργοδοτικού εγκλήματος στη Μότορ Οϊλ».

Για νέο έγκλημα εις βάρος των εργατών έκανε λόγο ανακοίνωση του ΚΚΕ, ενώ το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ συσχετίζει την εξέλιξη με «την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και το γενικευμένο κλίμα εργοδοτικής ασυδοσίας που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές πολιτικές». Η «Ταξική Πορεία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «οι εργασίες γενικής συντήρησης, όπως αυτές που γίνονται τις τελευταίες βδομάδες στη Μότορ Οϊλ, αυξάνουν περισσότερο την πίεση προς τους εργάτες» και υπενθυμίζει ότι σε ανάλογη περίοδο το 2015 «σημειώθηκε το έγκλημα» που κόστισε τη ζωή 4 εργατών στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η ίδια η Motor Oil υποστηρίζει ότι υπήρξε ταχύτατη αντίδραση και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα την άμεση διακομιδή των τραυματισμένων εργαζομένων σε νοσοκομεία των Αθηνών. «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους εργαζομένους και στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Πάγια πολιτική της εταιρείας μας είναι να είμαστε κοντά τους για ό,τι και όσο χρειαστεί. Παράλληλα, συνδράμουμε, από την πρώτη στιγμή, με όλες μας τις δυνάμεις το έργο των αρμόδιων αρχών για τη διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στα αίτια του ατυχήματος.

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχόλια