21:05 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Απαγόρευση εισόδου ΙΧ με ρωσικές πινακίδες και στη Βουλγαρία

Απαγόρευση εισόδου ΙΧ με ρωσικές πινακίδες και στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία έγινε την Τρίτη η τελευταία χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε την είσοδο αυτοκινήτων με ρωσική άδεια κυκλοφορίας, ακολουθώντας την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία και την Πολωνία.

Οι Ρώσοι μπορούσαν μέχρι πρότινος να εισέρχονται στη Βουλγαρία με τα αυτοκίνητά τους, κυρίως μέσω Τουρκίας, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσα οχήματα κάνουν αυτή τη διαδρομή αυτή κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, δεν θα υπάρξει γενική απαγόρευση στα ρωσικά αυτοκίνητα, καθώς πολλά ήδη κυκλοφορούν στη χώρα, αλλά θα απαγορεύεται κάθε νέα είσοδος.

«Είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος της ημέρας, η απαγόρευση εισόδου των ρωσικών αυτοκινήτων θα αρχίσει να λειτουργεί και στο έδαφος της Βουλγαρίας. Για τα ρωσικά φορτηγά, η απαγόρευση ισχύει εδώ και αρκετούς μήνες», δήλωσε ο διευθυντής της συνοριακής αστυνομίας Anton Zlatanov, όπως αναφέρει η βουλγαρική εθνική τηλεόραση.

Πριν από δύο ημέρες, ο βουλευτής με επιρροή από το DPS, Delyan Peevski, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι, κάλεσε τις αρχές να θεσπίσουν απαγόρευση εισόδου ρωσικών αυτοκινήτων, καθώς η ασφάλεια των συνόρων αποτελεί κλειδί για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν.

Το έκαναν αυτό με βάση τις διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των ρωσικών κυρώσεων.

Η Επιτροπή έχει εξομοιώσει την είσοδο στην ΕΕ αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία με παράνομες εισαγωγές, ανεξάρτητα από το αν το όχημα χρησιμοποιείται για προσωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Οι διευκρινίσεις για τις κυρώσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και κάθε χώρα της ΕΕ είναι ελεύθερη να λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας