5:19 Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Απίστευτο! Υπό κράτηση ο υπουργός Παιδείας λόγω… έλλειψης σχολικών βιβλίων αλλά στη Λιβύη

Απίστευτο! Υπό κράτηση ο υπουργός Παιδείας λόγω… έλλειψης σχολικών βιβλίων αλλά στη Λιβύη

Ο Μούσα αλ Μεγκαρίεφ τέθηκε υπό κράτηση για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ο Μούσα αλ Μεγκαρίεφ τέθηκε υπό κράτηση για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποσαφηνίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων και τους λόγους για την έλλειψή τους, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Σχεδιασμού.

 

Οι Λίβυοι βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε, οι διακοπές στο ηλεκτρικό είναι χρόνιο πρόβλημα, οι ουρές στις τράπεζες και στα βενζινάδικα ατελείωτες. Εδώ και κάποιες εβδομάδες οι γονείς των μαθητών δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούν φωτοτυπίες αντί για βιβλία. «Έχω τρία παιδιά στο δημοτικό και μου στοιχίζει εκατοντάδες δηνάρια να βγάζω φωτοτυπίες για όλα τα βιβλία», σχολίασε η Ζάκια Αμπντελσαμάντ, γραμματέας σε μια ιδιωτική κλινική της Τρίπολης, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας επωφελήθηκαν από την κατάσταση και πωλούν τις φωτοτυπίες των σχολικών εγχειριδίων σε υψηλές τιμές, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου.

 

Η λιβυκή κυβέρνηση εγκρίνει κάθε χρόνο έναν ετήσιο προϋπολογισμό για την εκτύπωση των βιβλίων, τα οποία διανέμονται δωρεάν στα δημόσια σχολεία. Φέτος όμως το ποσό δόθηκε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Πριν από τη σύλληψή του ο υπουργός Παιδείας απέδωσε την καθυστέρηση στη διαδικασία ενοποίησης του περιεχομένου του σχολικού προγράμματος στις τρεις περιοχές της Λιβύης (δυτική, ανατολική και νότια). Το υπουργείο έχει ανεβάσει στον ιστότοπό του τα βιβλία σε μορφή PDF απ’ όπου μπορούν να τα κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας