2:30 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Καταχειροκροτήθηκε ο Γιάννης Στάνκογλου ως «Προμηθέας Δεσμώτης» για αυτή την κίνηση

Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Καταχειροκροτήθηκε ο Γιάννης Στάνκογλου ως «Προμηθέας Δεσμώτης» για αυτή την κίνηση

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον καλλιτεχνικό κόσμο με την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετά τις αντιδράσεις στα social media, οι ηθοποιοί παίρνουν το λόγο και καταδικάζουν την απόφαση της Δικαιοσύνης ενώπιον του κοινού.

Συγκεκριμένα, διαβάζουν στο τέλος κάθε παράστασης την καταγγελία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ενημερώνοντας για την καταδίκη του σκηνοθέτη και τη στάση του θεατρικού χώρου ενώ παράλληλα εξηγούν τους λόγους που οι άνθρωποι του πολιτισμού ζητούν την άρση της απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης παρότι κρίθηκε ένοχος για τους δύο από τους τέσσερις βιασμούς, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό, αφού κατέβαλε το ποσό των 30.000 ευρώ.

Έτσι λοιπόν, μετά την Μαρία Κίτσου που διάβασε την επιστολή του ΣΕΗ στην παράσταση «Ηλέκτρα» και ο Γιάννης Στάνκογλου προχώρησε στην ανάγνωση της ανακοίνωσης.

Το περασμένο Σάββατο (16/7) στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ολύμπου, o πρωταγωνιστής της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης» ένωσε τη φωνή του με τους συναδέλφους του και όλοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Στάνκογλου ανέφερε: «Ως ηθοποιοί, μουσικοί και πολίτες μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, ως πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν σε αυτή τη χώρα, διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στην αλήθεια, στη δικαιοσύνη και την κοινή λογική, ειδικά όταν μιλάμε για ένα ποινικό αδίκημα, όπως είναι ο βιασμός ανηλίκου. Επιθυμούμε χωρίς περαιτέρω συναισθηματισμούς να θέσουμε τον προβληματισμό ενώπιον όλων σας».

Σημειώνεται ότι το κείμενο του ΣΕΗ διαβάστηκε και σε άλλες παραστάσεις: Στην πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Η Ανατολή», στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο αλλά και στην παράσταση «Ρίζες από βαμβάκι», στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο τους Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει

«Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική.

Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.

Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή, η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός. Είμαστε με τα θύματα. Ο ένοχος Δημήτρης Λιγνάδης για δυο βιασμούς παιδιών, να παραμείνει στη φυλακή».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας