11:24 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Αποκάλυψη: Τα... σπιτάκια ανακύκλωσης σε τιμή μεζονέτας!

Αποκάλυψη: Τα... σπιτάκια ανακύκλωσης σε τιμή μεζονέτας!

Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ κόστισε το κάθε ένα από αυτό, της εταιρείας ΤΕΧΑΝ, ενώ η συνολική δαπάνη στοίχισε στους Έλληνες φορολογουμένους 33.500.000 ευρώ!

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» είχαμε αναφερθεί στο σκάνδαλο της ανακύκλωσης. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε πόση βρώμα και δυσωδία μπορεί να κρύβεται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε έπειτα από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν προλάβει να το εντοπίσει ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργείται στην Περιφέρεια Αττικής.

Πριν από περίπου ένα έτος η Ευρωπαία επίτροπος Ελίζα Φερέιρα ενημέρωσε τον τότε υπουργό Ανάπτυξης για τη διακοπή της χρηματοδότησης των σπιτιών ανακύκλωσης της ΤΕΧΑΝ. Αυτό συνέβη επειδή κρίθηκε ότι ήταν εξωφρενικά υπερτιμολογημένα και δεν εξυπηρέτησαν τον αρχικό σκοπό τους, όπως αυτός περιγράφηκε στον διαγωνισμό.

TEXAN

Μερικές ημέρες αργότερα, κατά την ίδια περίοδο, ο Nicola de Michelis, επικεφαλής της DG Regio (Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα περιφερειακής και αστικής πολιτικής), σε επιστολή προς τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε η Ευρώπη με τον όρο «υπερτιμολογημένα».

Κάθε σπιτάκι ανακύκλωσης που είχε δεχθεί το ελληνικό κράτος να αγοράσει από την ΤΕΧΑΝ είχε κόστος 300.000 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κοστολογείται 30.000-70.000 ευρώ, δηλαδή πέντε με δέκα φορές λιγότερο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της DG Regio.

Επιπλέον, όπως διαπίστωσε και η Κομισιόν, τα συγκεκριμένα σπιτάκια κάνουν ανακύκλωση συσκευασιών, δηλαδή μια ενέργεια που έχουν αναλάβει τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), τα οποία χρηματοδοτούνται από περιβαλλοντικά τέλη. Τα σπιτάκια της ΤΕΧΑΝ θα έπρεπε να αφορούν την ανακύκλωση των υπόλοιπων αστικών αποβλήτων, αντί για συσκευασίες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Διαγωνισμοί

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς για την Αττική, οι ελεγκτές συμπέραναν ότι έκανε θετική αξιολόγηση για την ΤΕΧΑΝ η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ μπορούσε να διαπιστώσει με ευκολία ότι τα μηχανήματα της εταιρείας ανακυκλώνουν συσκευασίες και όχι άλλα υλικά, όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός.

Από αυτή την άποψη, η ΤΕΧΑΝ θα έπρεπε να αποκλειστεί από το πρόγραμμα. Επιπλέον, η διαχειριστική αρχή δεν διερεύνησε καν εάν το κόστος ήταν ρεαλιστικό.

Επιπλέον, ο ΕΔΣΝΑ δεν παρείχε την απαιτούμενη τεκμηρίωση για τον προϋπολογισμό κάθε πολυκέντρου, όπως θα έπρεπε να γίνει. Αντίθετα ανέφερε μόνο τη συνολική δαπάνη, περίπου ύψους 33.500.000 ευρώ, χωρίς να καταχωρίσει τις επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις στο ΚΗΜΔΗΣ.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις των ελεγκτών ήταν η επιβολή φωτογραφικών όρων, οι οποίοι δημιούργησαν σοβαρά εμπόδια για άλλες εταιρείες να υποβάλουν προσφορές.

Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μοναδική άλλη εταιρεία που υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο έρευνας αγοράς, με σκοπό να δικαιολογηθούν τα 300.000 ευρώ της ΤΕΧΑΝ, ήταν μια εταιρεία που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ίδια την ΤΕΧΑΝ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤτΕ: 2,26 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού – Έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ στο ταμείο της κεντρικής διοίκησης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και το 2025 – Ο παγκόσμιος αποπληθωρισμός απειλείται από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας