12:33 Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Αποκλιμάκωση στη νήσο Τζέρσεϊ - Αποχωρεί και το βρετανικό ναυτικό, μετά την αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων

Αποκλιμάκωση στη νήσο Τζέρσεϊ - Αποχωρεί και το βρετανικό ναυτικό, μετά την αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων

Δύο πλεούμενα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού απομακρύνθηκαν από την βρετανική νήσο Τζέρσεϊ, που βρίσκεται στο κανάλι που χωρίζει τη νότια Αγγλία από τη βόρεια Γαλλία, κινούμενα προς τη βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού γαλλικά αλιευτικά εγκατέλειψαν νωρίτερα την περιοχή, όπου διαμαρτύρονταν για τον περιορισμό των αλιευτικών δικαιωμάτων τους στη μετά Brexit εποχή.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα παραμένει σε επιφυλακή ώστε να παράσχει όποια αρωγή χρειάζεται το Τζέρσεϊ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των σχέσεων με τη Γαλλία, που “ελεγχει” την παροχή ρεύματος στο νησί.

“Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιφέρει αλλαγές στα αλιευτικά δικαιώματα”, σημείωσε. “Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν την πρόσβαση στα ύδατά του νησιού με βάση τη συμφωνία και τις υποστηρίζουμε στην άσκηση αυτού τους του δικαιώματος”, κατέληξε.

Τα σχεδόν 50 γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στα ανοικτά του Τζέρσεϊ από σήμερα το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit άρχισαν το απόγευμα να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ “παραμένουν στη θέση τους”, δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. “Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά”, πρόσθεσε.

“Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει”, δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.

Διαβάστε επίσης

Μάγχη: Η στιγμή που γαλλικό αλιευτικό πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος(βίντεο)

Λιβυκό στρατιωτικό σκάφος άνοιξε πυρ κατά ιταλικού αλιευτικού

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας