13:33 Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Απόστολος Πόντας στον Πέτρο Κουσουλό: «Δεν ξέρουμε πόσο τοξικό είναι το νέο μνημόνιο»

Απόστολος Πόντας στον Πέτρο Κουσουλό: «Δεν ξέρουμε πόσο τοξικό είναι το νέο μνημόνιο»

Ο δικηγόρος Απόστολος Πόντας, ιδρυτής της Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, μίλησε το μεσημέρι στον Πέτρο Κουσουλό και στο ραδιόφωνο του Alpha και ως νομικός και ως εμπνευστής μίας πολιτικής δραστηριότητας που αποτελεί κομμάτι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με αφορμή τον προσυνεδριακό διάλογο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συνδιάσκεψη της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ σχολίασε αρχικά την συμφωνία που φαίνεται να συντάσσεται μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών: «Θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που έρχεται. Τη γνώση του περιγράμματος την έχουμε, το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν το έχουμε, δεν έχουμε δηλαδή τη γνώση των λεπτομερειών που ίσως είναι πιο καθοριστικές από το περίγραμμα, όσον αφορά στην επιτυχία ή μη του προγράμματος, ή για το επίπεδο της τοξικότητας που θα επιφέρει στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική οικονομία.

Εκ προοιμίου η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κατ’ αρχήν αρνητική και έχει να κάνει με ιδιαίτερα τεχνικά και οικονομικά θέματα. Σε ότι αφορά στην επί της ουσίας κριτική, η άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί το κείμενο, ούτως ώστε η κριτική της να είναι εμπεριστατωμένη και η αντιπρόταση να στηρίζεται σε ένα πραγματικό κείμενο. Εκ πρώτης όψης, φαίνεται πάντως να είναι μία κακή συμφωνία που διογκώνει το πρόβλημα και επιμηκύνει τη διαδικασία της κωματώδους κατάστασης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία».

Ο Απόστολος Πόντας κλήθηκε στη συνέχεια να σχολιάσει την αναφορά σε «πλεόνασμα λαϊκισμού» της εφημερίδας Αυγής που αφορά στη συμπεριφορά του Κυρ. Μητσοτάκη και της Φ. Γεννηματά που ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα να προσφέρει παροχές άνω του δισεκατομμυρίου από το πλεόνασμα του 2016: «Αυτό που δήλωσε η κυρία Γεννηματά δεν αφορά μόνο σε παροχές σε χρήματα που έχουμε στο χέρι μας, αλλά και σε υπηρεσίες, σε δικαιώματα, σε διευκολύνσεις. Δεν εννοούμε απαραιτήτως να αρχίσει να προσθέτει η κυβέρνηση, αλλά να σταματήσει να αφαιρεί.

Αν η παροχολογία και ο δημόσιος διάλογος του 2017 είναι «κυρία Γεννηματά δώστα όλα» ή «κύριε Τσίπρα, δώστα όλα» θα ήμουν απολύτως σύμφωνος με εσάς ότι βλέπουμε το ίδιο σενάριο με άλλους πρωταγωνιστές. Η αλήθεια είναι όμως ότι το «παρέχω ή δεν παρέχω» έχει να κάνει με μία προνομιακή προσφορά του δημοσίου απέναντι στον πολίτη του σύμφωνα με την κυβέρνηση και μία άλλη αντιμετώπιση από την πλευρά της κ. Γεννηματά που είναι πολύ πιο σύγχρονη και πολύ διαφορετική, στο ότι η ρεαλιστική εισφορά στον Έλληνα πολίτη και στην οικονομία τάξεως-μεγέθους της σημερινής Ελλάδας, είναι η εξαίρεση συγκεκριμένων στρωμάτων που έχουν πληγεί βάναυσα από τη συνεχόμενη κρίση, στο να συμμετέχουν αναλογικά στην κάλυψη των προϋποθέσεων του μνημονίου. Η αναλογικότητα όταν εφαρμόζεται με αυστηρά λογιστικά κριτήρια, είναι καταχρηστική αναλογικότητα και αντί να είναι μία αναλογικότητα στην αρχή της ισότητας, η ισότητα μειώνεται σε αυτή την εξισορροπητική ράβδο μεταξύ αναλογικότητας και ισότητας και βλέπουμε να συμμετέχουν αναλογικά άνθρωποι που έχουν πολλαπλάσια εισοδήματα παραγωγής  με ανθρώπους που έχουν πολύ συγκεκριμένα εισοδήματα»

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας